ΚεντρικήΥγεία

Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν εκτίθεστε σε φως μετά τις 12:30 το βράδυ

28/6/2024

Η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα, μεταξύ 00:30 και 06:00, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν ερευνητές.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το φως επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση υγιούς ευαισθησίας στην ινσουλίνη και σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

“Η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οδηγώντας σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Andrew Phillips, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 85.000 υγιείς ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές στον καρπό τους για μία εβδομάδα, οι οποίες παρακολουθούσαν όλο το 24ωρο τα επίπεδα έκθεσης σε φως. Έτσι, συνέλεξαν συνολικά περίπου 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων από τους αισθητήρες φωτός.

Στη συνέχεια, η ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 9 χρόνια για να δει εάν κατέληξαν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στα άτομα που εκτίθενται σε τεχνητό φως τη νύχτα. Αυτό επαληθεύτηκε ακόμη και αφότου συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, τα πρότυπα ύπνου, η εργασία σε βάρδιες, η διατροφή και η ψυχική υγεία.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα ήταν “δοσοεξαρτώμενο”: όσο πιο έντονο ήταν το φως στο οποίο εκτίθεντο οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος πρόληψης ή καθυστέρησης της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2”, είπε ο δρ. Phillips.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health-Europe.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιορτές Χριστουγέννων 2022 Στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

xristiana

Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ ανάλογα με την ηλικία τους;

xristiana

Βλέπετε “δαίμονες” στα πρόσωπα των άλλων; Έχετε μεταμορφοψία!

xristiana