ΚεντρικήΥγεία

Τι σημαίνει «γερνάω»; Οι αλλαγές που φέρνουν στο σώμα τα χρόνια και πώς μπορείτε να τις επιβραδύνετε

9/6/2024

Προφανώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Αλλά με υπομονή, φροντίδα και έξυπνες τροποποιήσεις στον καθημερινό τρόπο ζωής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε.

Έχετε πολλά να πείτε για το πώς αισθάνεστε καθώς μεγαλώνετε – από τη φυσική κατάστασή σας και τα μάτια σας μέχρι το δέρμα και τα οστά σας.

Το καλό είναι πως, γνωρίζοντας τη διαδικασία της γήρανσης και τις βασικές αλλαγές που φέρνει, μπορείτε με απλά βήματα να τις καθυστερήσετε ή και να τις μειώσετε.

Η καρδιά σας δουλεύει δυσκολότερα

Καθώς μεγαλώνετε, τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες σας γίνονται πιο δύσκαμπτα. Η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Τι να κάνετε: Το σημαντικό είναι να παραμείνετε δραστήριοι. Περπατήστε, τρέξτε, κολυμπήστε – ακόμη και η σύντομη, ήπια άσκηση κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα καλό βάρος και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Διαχειριστείτε το άγχος. Κοιμηθείτε αρκετά: 7 έως 8 ώρες ανάπαυσης κάθε βράδυ συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Το δέρμα σας αλλάζει

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό από ό,τι κάποτε. Αυτό συμβαίνει επειδή παράγει λιγότερα φυσικά έλαια καθώς μεγαλώνετε. Επίσης, ιδρώνετε λιγότερο και χάνετε μέρος του λιπώδους ιστού ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτό το κάνει να φαίνεται λεπτότερο. Παρατηρείτε επίσης ρυτίδες, σημάδια, πανάδες ή μικροσκοπικά θηλώματα.

Τι να κάνετε: Το ζεστό νερό αποτοξινώνει το δέρμα, οπότε κάντε ζεστά μπάνια και ντους. Φοράτε αντηλιακό και προστατευτικά ρούχα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Ελέγχετε συχνά το δέρμα σας και ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές, όπως κρεατοελιές. Εάν καπνίζετε, αυτός είναι ένας άλλος καλός λόγος για να προσπαθήσετε να σταματήσετε, καθώς το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες.

Δυσκολεύεστε να δείτε και να ακούσετε

Μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε αντικείμενα από κοντά. Μπορεί για πρώτη φορά να χρειαστείτε γυαλιά για να διαβάσετε. Πιθανόν να δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε σε απότομες αλλαγές φωτός. Όσον αφορά την ακοή σας, αρχίζουν τα προβλήματα στην παρακολούθηση συνομιλιών σε ένα γεμάτο δωμάτιο και οι υψηλές συχνότητες «εξαφανίζονται» για τα αυτιά σας.

Τι να κάνετε: Ελέγχετε τακτικά την όραση και την ακοή σας. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας σε εξωτερικούς χώρους. Φοράτε ωτοασπίδες για προστασία ή αποκλεισμό δυνατών θορύβων.

Τα δόντια και τα ούλα σας αλλάζουν

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας φαίνεται να απομακρύνονται από τα δόντια σας. Ορισμένα φάρμακα κάνουν το στόμα σας πιο ξηρό. Η ξηροστομία μπορεί να αποτελέσει αιτία για τερηδόνα και λοιμώξεις.

Τι να κάνετε: Κάθε μέρα, βουρτσίστε δύο φορές και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά για να απαλλαγείτε από τα τρόφιμα και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ασθένειας των ούλων και της απώλειας δοντιών. Επίσης, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς.

Τα οστά σας γίνονται πιο εύθραυστα

Ήδη από τη δεκαετία των ’40 και των ’50, τα οστά σας αρχίζουν να εξασθενούν. Γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι φαίνεστε πιο κοντοί. Στην πραγματικότητα, ξεκινώντας από τα 40 σας, μπορεί να χάσετε από 2,5 έως 5 εκατοστά, λόγω του ότι οι δίσκοι στη σπονδυλική σας στήλη συρρικνώνονται.

Επίσης, μπορεί να νιώθετε τις αρθρώσεις σας πιο δύσκαμπτες. Το υγρό και ο χόνδρος που ευθυγραμμίζουν τις αρθρώσεις μπορεί να μειωθούν ή να φθαρούν με το πέρασμα των χρόνων. Καθώς οι ιστοί μεταξύ των αρθρώσεων σας καταστρέφονται, μπορεί να αναπτύξετε αρθρίτιδα.

Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Καλές πηγές ασβεστίου στη διατροφή σας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα και λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, επειδή βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και να διατηρήσει την αντοχή των οστών. Εκτός φυσικά από την έκθεση στο ηλιακό φως, εξαιρετική πηγή βιταμίνης D είναι ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα και πολλά δημητριακά. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα.

Προβλήματα στην τουαλέτα

Μπορεί να παρουσιάσετε δυσκολία να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό ονομάζεται «ακράτεια ούρων» και συμβαίνει σε περίπου 10% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, όπου συνήθως έχουν μια μικρή διαρροή όταν βήχουν ή φτερνίζονται, ενώ κάποιοι χάνουν ποσότητα ούρων πριν προλάβουν να φτάσουν στο μπάνιο. Για τις γυναίκες αιτία μπορεί να είναι η εμμηνόπαυση, ενώ για τους άνδρες τα προβλήματα στον προστάτη.

Μπορεί ακόμη να παρατηρήσετε προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου. Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, μπορούν να επιβραδύνουν το έντερό σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως για παράδειγμα φάρμακα που θεραπεύουν την αρτηριακή πίεση, τη νόσο του Πάρκινσον και την κατάθλιψη. Τα συμπληρώματα σιδήρου και τα φάρμακα για τον πόνο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν ή ακόμα και να θεραπευτούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, αφού μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Οι ασκήσεις Kegel (εκούσιες συσπάσεις και χαλαρώσεις) μπορούν να ενδυναμώσουν τους πυελικούς μυς και να βοηθήσουν στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Σφίξτε τον μυ σαν να κρατάτε τα ούρα σας. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χαλαρώστε για πέντε δευτερόλεπτα. Κάντε αυτήν την άσκηση τέσσερις ή πέντε φορές στη σειρά, αρκετές φορές την ημέρα.

Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, τρώτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πίνετε πολύ νερό και προσπαθήστε να ασκείστε κάθε μέρα.

Αδυναμία και μειωμένη κινητική δραστηριότητα

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και μειωμένη δραστηριότητα.

Τι να κάνετε: Κάντε καθημερινά ήπια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή άρση ελαφρών βαρών. Θα βοηθήσει με τη μυϊκή δύναμη και λειτουργία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη μορφή άσκησης. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρι και κοτόπουλο. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και καταναλώστε λιγότερες μερίδες.

Η σεξουαλική σας ζωή αλλάζει

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι κολπικοί ιστοί μιας γυναίκας γίνονται ξηρότεροι, λεπτότεροι και λιγότερο ελαστικοί. Αυτό μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο. Οι μαστοί χάνουν ιστό και λίπος και μπορεί να φαίνονται μικρότεροι και λιγότερο γεμάτοι. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, μπορεί να δυσκολευτούν στη στύση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και σε παρενέργειες θεραπειών.

Τι να κάνετε: Συζητήστε το ζήτημα με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που διευκολύνουν τα σωματικά συμπτώματα ή αυξάνουν την επιθυμία σας για σεξ.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καστορέλαιο: Το έλαιο για μακριές και πλούσιες βλεφαρίδες

xristiana

Δράση – Εκδήλωση, «Γιορτή Της Άνοιξης» Στην Πλατεία Της Νέας Πεντέλης

xristiana

Ισθμοκήλη μήτρας, η ουλή της καισαρικής τομής

xristiana