ΚεντρικήΥγεία

Τέσσερις βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε για ένα υγιές και νεανικό δέρμα

30/6/2024

Ενυδατικές κρέμες, οροί και διαδικασίες σύσφιξης δέρματος είναι εξαιρετικές αν ψάχνετε τρόπους να ενισχύσετε τη λάμψη του δέρματός σας. Ωστόσο, εάν όλα αυτά δεν συνοδεύονται με μια καλά ισορροπημένη διατροφή με τις βασικές βιταμίνες για την υγεία του δέρματος, τότε απλά βλέπετε το δέντρο και χάνεται το δάσος.

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι το υγιές δέρμα ξεκινά με μια υγιεινή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανόηση των βιταμινών που χρειάζονται για καλύτερο δέρμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες της διατροφή σας για εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο Dr. Anil Rajani παρουσίασε στο «She Finds» τις τέσσερις κορυφαίες βιταμίνες για σύσφιξη του δέρματος, τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή είτε μέσω τροφών είτε και συμπληρωμάτων.

Βιταμίνη D

Αν υπάρχει μια ακλόνητη συμβουλή περιποίησης του δέρματος που πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές φορές, είναι ότι πρέπει να περιορίζετε την έκθεση του δέρματός σας στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και να φοράτε αντηλιακό και καπέλα όταν είστε στον ήλιο.

Ωστόσο, ο ήλιος δεν είναι εξ ολοκλήρου κακός – είναι πηγή βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για υγιές δέρμα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 mcg, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη αν είστε άνω των 70 ετών.

Μπορείτε να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα D με 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά (θυμηθείτε να φοράτε πάντα αντηλιακό), ή τρώγοντας τροφές όπως δημητριακά πρωινού, ψάρια, γιαούρτι και εναλλακτικά μη γαλακτοκομικά γιαούρτια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα ανώτερα και κατώτερα στρώματα του δέρματος και είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό. Μεταξύ άλλων βοηθάει στην δημιουργία περισσότερου κολλαγόνου, που συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος και του δίνει ανθεκτικότητα και δύναμη.

Αυτή η θρεπτική ουσία είναι από τις πιο κοινές που θα βρείτε σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος (μαζί με το υαλουρονικό οξύ), αλλά η λήψη της από το στόμα μπορεί να ενισχύσει την επίδραση της. Μπορείτε να βρείτε αυτή τη θρεπτική ουσία σε εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές και στη λαχανίδα. Στους ενήλικες Συνιστάται να λαμβάνουν καθημερινά 1000 mg βιταμίνης.

Βιταμίνη Ε

Όπως η βιταμίνη C, έτσι και η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η θρεπτική ουσία απορροφά την επιβλαβή UV ακτινοβολία όταν και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φωτογήρανσης, των σκούρων κηλίδων και των ρυτίδων.

Είναι επίσης εξαιρετική αν έχετε ιδιαίτερα ξηρό δέρμα, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση των ελαίων του δέρματος για να το κρατήσετε υγιές και ελαστικό. Η βιταμίνη Ε επίσης βοηθά στη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος.

Παρόλο που η βιταμίνη Ε υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, η λήψη της από τη διατροφή είναι προτιμότερη (οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 15 mg την ημέρα). Μπορείτε να την πάρετε τρώγοντας ξηρούς καρπούς και σπόρους ή λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βοηθά στις ραγάδες, τους κιρσούς, τις ουλές, τους κύκλους κάτω από τα μάτια και τις σκούρες κηλίδες στο δέρμα. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Κ μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για να βοηθήσουν στην πρόληψη του μελανιάσματος.

Συνίσταται η πρόσληψη 90-120 mg καθημερινά για τους ενήλικες. Μερικές από τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ είναι η λαχανίδα, το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο και τα πράσινα φασόλια.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα συμπληρωμάτων, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον ιατρό σας και να υποβληθείτε σε μια πλήρη εξέταση και ίσως αιματολογικές αναλύσεις. Η συμπληρωματική λήψη βιταμινών είναι ευεργετική μόνο αν έχετε έλλειψη σε μια θρεπτική ουσία. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να πάρετε όλα όσα χρειάζεστε από μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οστεοαρθρίτιδα: Η πρωτεΐνη που προφυλάσσει τις αρθρώσεις

xristiana

Handelsblatt: Το φιλόδοξο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου

xristiana

Πρόσκληση – 1ο Φόρουμ Συλ. Συνδ. Down Ελλάδος

xristiana