ΚεντρικήΥγεία

Πρόχειρο φαγητό, μόνοι, μπροστά στην TV: Το χειρότερο που κάνετε στην υγεία σας

16/6/2024

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα 20 ετών για περισσότερα από 45.000 άτομα, που συμμετείχαν στην μεγάλη και διαρκείας έρευνα Nurses’ Health Study. Όλοι ήταν τουλάχιστον 50 ετών το 1992 και δεν είχαν χρόνια νόσο, όταν “μπήκαν” στην μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως τον χρόνο που περνούν καθιστοί στη δουλειά, στο σπίτι και παρακολουθώντας τηλεόραση, καθώς και τις ώρες στο σπίτι ή τη δουλειά που περνούσαν όρθιοι ή περπατώντας. Όλα αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με πληροφορίες σχετικά με το πόσο υγιώς (ή όχι) είχαν γεράσει με την πάροδο του χρόνου.

Τι ορίζει την “υγιή γήρανση”; Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, υγιής γήρανση είναι να ζήσεις τουλάχιστον μέχρι τα 70 χωρίς να έχεις εκδηλώσει σοβαρές χρόνιες ασθένειες, χωρίς να έχει εξασθενήσει η μνήμη σου και έχοντας γενικά καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Καταστροφή το καθισιό μπροστά στην TV

Μια συγκεκριμένη δραστηριότητα -η παρακολούθηση τηλεόρασης από καθιστή θέση- αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθυγιεινή, διαπίστωσαν οι ερευνητές:

“Η αντικατάσταση του χρόνου μπροστά στην TV με ελαφριά ή μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (ή ακόμα και με ύπνο για άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά) συσχετίστηκε με καλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης”, έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής την δρ. Molin Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για κάθε 1 ώρα της ημέρας, που η καθιστική παρακολούθηση τηλεόρασης αντικαθίστατο από έστω και ελαφριά σωματική δραστηριότητα στο σπίτι (για παράδειγμα, συνήθεις δουλειές του σπιτιού), οι πιθανότητες ενός ατόμου να φτάσει σε υγιή γήρανση ανέβαιναν κατά 8%.
  • Εάν αυτή η ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης αντικαταθίστατο από μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα, προπόνηση στο γυμναστήριο), τότε οι πιθανότητες υγιούς γήρανσης αυξάνονταν κατά 28%!
  • Ακόμη και εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από τις συνιστώμενες επτά ώρες τη νύχτα κέρδιζαν όφελος προς υγιή γήρανση, εάν αντί για 1 ώρα τηλεόρασης αφιέρωναν 1 ώρα παραπάνω ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

Τι είπαν οι ειδικοί

Ο δρ. Andrew Freeman, διευθυντής Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ -ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη- είπε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα ανθυγιεινή συνήθεια και όχι μόνο επειδή συνδυάζεται με καθιστική στάση:

“Όταν οι άνθρωποι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, συνήθως επιδίδονται και σε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, το δείπνο πολύ αργά το βράδυ, η κοινωνική απομόνωση και ο ελλιπής ύπνος”.

Και η άσκηση -με όποιον τρόπο μπορείτε να την κάνετε και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα- μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά. “Είναι πραγματικά ένας απίστευτος τρόπος για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της αρτηριακής πίεσης”, είπε ο ίδιος.

“Η πολύ ισχυρή σύστασή μου είναι να σκεφτείτε στη δουλειά να αποκτήσετε ένα γραφείο όρθιας στάσης, αν μπορείτε, ή ακόμα και ένα γραφείο με διάδρομο περπατήματος, εάν μπορείτε και έχετε τον χώρο. Το να κάθεστε για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά είναι πολύ μεγάλο διάστημα και πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να κινηθείτε λίγο, κατέληξε.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη του αντιγριπικού εμβολίου

xristiana

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς σχετίζεται με τον πυρετό

xristiana

Πιστοποιημένο Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ Στο Μύλο Του Παππά

xristiana