ΚεντρικήΥγεία

Ποια η σχέση της ψωρίασης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

26/6/2024

Η μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από το All of Us Research Program, μια πρωτοβουλία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που συλλέγει πληροφορίες για την υγεία ασθενών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά τα δεδομένα υγείας χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για χιλιάδες ερευνητικά προγράμματα που μελετούν πολλά προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές στο Yale χρησιμοποίησαν τις έρευνες και τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 250.000 και πλέον συμμετεχόντων, για να καταδείξουν για πρώτη φορά μια συσχέτιση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της ψωρίασης σε ενήλικες στις ΗΠΑ.

Η ψωρίαση είναι μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη φλεγμονώδης δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φολιδωτές πλάκες στο σώμα. Προσβάλλει πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτικές σκέψεις και καταναγκασμούς, και επηρεάζει 2-3 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που αναλύθηκαν στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν από ψωρίαση είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την ψυχιατρική διαταραχή.

«Μας ενδιαφέρει η αλληλοεπικάλυψη μεταξύ ψυχιατρικής νόσου και φλεγμονώδους δερματικής νόσου», λέει ο Jeffrey Cohen, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Μπορεί οι δερματολόγοι να εντοπίσουν το ενδεχόμενο ψυχικών διαταραχών στους ασθενείς, επιτρέποντάς τους να παραπέμψουν το άτομο αυτό σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας».

Συμπτώματα, φλεγμονή και γενετική

Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ψωρίασης. Είναι πιθανό τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψωρίαση -χρόνια φαγούρα, προβλήματα ύπνου, παραμόρφωση- να θέτουν τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Είναι επίσης πιθανό ορισμένες τάσεις που σχετίζονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως τα πολύ συχνά ντους ή το συχνό πλύσιμο των χεριών, να επιδεινώσουν την ψωρίαση.

«Το υπερβολικό μπάνιο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να φουντώσει την ψωρίαση. Η φαγούρα της ψωρίασης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ξύσιμο που μπορεί να γίνει ψυχαναγκασμός», λέει ο Cohen.

Η φλεγμονή θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Τόσο η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή όσο και η ψωρίαση συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών, όπως η IL-2, η IL-6 και ο TNF-α, που παίζουν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ο Cohen πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα γενετικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα μέλη μιας οικογένειας ατόμων που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκασμό, έχουν υψηλότερα ποσοστά ανοσοδιαμεσολαβούμενων ασθενειών, όπως δερματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν την ψωρίαση.

Αν και η ίδια συσχέτιση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ψωρίασης είχε επιβεβαιωθεί σε πληθυσμούς της Ταϊβάν και της Σουηδίας, η νέα μελέτη ήταν η πρώτη που κατέδειξε τη σχέση σε Αμερικανούς ενήλικες, και ειδικότερα σε εκείνους τους Αμερικανούς που συχνά μένουν εκτός βιοϊατρικής έρευνας.

Η βάση δεδομένων All of Us που χρησιμοποίησαν ο Cohen και η ομάδα του, συλλέγει πληροφορίες για την υγεία Αμερικανών ασθενών διαφόρων φυλών, εθνοτήτων, ηλικιών, ταυτοτήτων φύλου, σεξουαλικότητας και άλλων κατηγοριοποιήσεων. Αυτό παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση σε μια εξαιρετικά πολύτιμη και σε μεγάλο βαθμό υποεκπροσωπούμενη δεξαμενή δεδομένων.

«Παραμένει μια πραγματικά σπουδαία βάση δεδομένων, επειδή έχει πληροφορίες για πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές ομάδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί είναι αρκετά ισχυρά», λέει.

Ο Cohen χρησιμοποιεί τα δεδομένα του All of Us από το 2021 για να ανακαλύψει μια σειρά από άλλες συσχετίσεις, όπως έκζεμα και διατροφικές διαταραχές και ατοπική δερματίτιδα και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα ευρήματά του προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο ερευνών που συνδέουν το δέρμα με το μυαλό, αλλά παρά τα στοιχεία αυτά, η ψυχική υγεία συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη στη δερματολογική πρακτική. Ο Cohen πιστεύει ότι αυτός είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να βελτιωθεί.

«Στη δερματολογία, δεν είμαστε τόσο καλοί στο να ρωτάμε για διαταραχές της ψυχικής υγείας που μπορεί να είναι σχετικές με το δερματολογικό πρόβλημα. Αν όμως το εντοπίσουμε, αν δούμε ότι κάποιος μπορεί να κινδυνεύει, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια διεξοδική αξιολόγηση και, αν χρειαστεί, να τον θεραπεύσουμε για ό,τι κι αν συμβαίνει, εκτός από αυτό που κάνουμε για το δέρμα του».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Dermatological Research.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημερίδα Για Την Ασφαλή Πλοήγηση Στο Διαδίκτυο, Στον Δήμο Πλατανιά

xristiana

Θεσσαλονίκη: Συλλογή παιχνιδιών, βιβλίων και σχολικών ειδών για να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα

xristiana

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

xristiana