ΚεντρικήΥγεία

Ο Νο1 χυμός που προστατεύει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση από καρδιακές παθήσεις

13/6/2024

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας χυμός μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και να τις προστατεύσει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο συγκεκριμένος χυμός περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η ικανότητα του μονοξειδίου του αζώτου να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους περιορισμένης ροής αίματος και παροχής οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Νο1 χυμός για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση: ο χυμός παντζαριού

Για να βελτιώσουν και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές του Penn State μελέτησαν αν ο χυμός παντζαριού μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Frontiers in Nutrition έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού παντζαριού από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων αρκετά ώστε να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ο David Proctor, καθηγητής κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State και η Jocelyn Delgado Spicuzza, η οποία πήρε το διδακτορικό της στην ολοκληρωμένη και βιοϊατρική φυσιολογία από το Penn State, ηγήθηκαν μιας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών που εξέτασαν πώς ο πλούσιος σε νιτρικά παντζάρια χυμός επηρέασε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών.

«Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δεν παράγουν πλέον οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα» δήλωσε η Delgado Spicuzza, συγγραφέας της έρευνας και υπεύθυνη ερευνητικού έργου του κέντρου SAFE-T.

«Αυτή η απώλεια της παραγωγής νιτρικού οξειδίου συμβάλλει στη σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νιτρικά -ιδιαίτερα τα παντζάρια- διερευνώνται ως ένας φυσικός, μη φαρμακευτικός τρόπος προστασίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων» πρόσθεσε η ίδια.

Τα νιτρικά άλατα είναι εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων για ορισμένα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα. Ωστόσο, τα νιτρικά πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά ρυθμίζονται αυστηρά λόγω της δυνατότητάς τους να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με την Delgado Spicuzza.

Αντίθετα, φυτά όπως τα τεύτλα, το σπανάκι και το μαρούλι συσσωρεύουν φυσικά νιτρικά από το έδαφος. Αυτές οι φυτικές πηγές νιτρικών έχουν καρδιαγγειακά οφέλη επειδή το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μετατρέψει τα νιτρικά από τα φυτά σε μονοξείδιο του αζώτου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με τα νιτρικά που προστίθενται στα κρέατα.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Penn State και στη συνέχεια κατανάλωσαν δύο μπουκάλια χυμού παντζαριού περίπου 60 ml ως αρχική δόση, ακολουθούμενη από ένα μπουκάλι κάθε πρωί για μια εβδομάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού, με κάθε μερίδα να παρέχει τόσα νιτρικά όσο τρία μεγάλα παντζάρια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες ήπιαν χυμό παντζαριού με αφαιρεμένα τα νιτρικά άλατα.

Ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποιο χυμό κατανάλωναν κατά τη στιγμή της δοκιμής. Μια ημέρα μετά την τελευταία τους δόση, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν για έλεγχο της αγγειακής τους λειτουργίας. Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καλά διαστέλλονταν τα αιμοφόρα αγγεία για κάθε γυναίκα που κατανάλωνε τον πλούσιο σε νιτρικά χυμό παντζαριού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αισθητήρα υπερήχων για να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο το αίμα έρεε μέσω της βραχιόνιας αρτηρίας -η οποία βρίσκεται στο άνω μέρος του βραχίονα και τροφοδοτεί με αίμα τα χέρια- κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας στρες. Η ροή του αίματος περιορίστηκε στο αντιβράχιο κάθε συμμετέχουσας για πέντε λεπτά. Όταν ο περιορισμός αφαιρέθηκε, οι ερευνητές μέτρησαν ξανά πώς άλλαξε η ροή του αίματος στη βραχιόνια αρτηρία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά κάθε μέρα βελτίωσε τη ροή του αίματος σε σύγκριση με την περίπτωση που οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό παντζαριού χωρίς νιτρικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό το επίπεδο βελτιωμένης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων -αν μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών ετών- θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Είπαν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χυμού παντζαριού για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί προς το παρόν, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη των πλούσιων σε νιτρικά λαχανικών έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι γυναίκες μπορεί να χρειάζεται να καταναλώνουν καθημερινά -ή ακόμα πιο συχνά- χυμό παντζαριού για να βιώσουν όλα τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη», δήλωσε ο Proctor. Και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, η έρευνα αυτή δείχνει ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για την προστασία της υγείας των αιμοφόρων αγγείων των γυναικών στη μέση ηλικία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επιτάχυνσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων».

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν γυναίκες που θεωρήθηκαν πρώιμες μετεμμηνοπαυσιακές, ή ένα έως έξι χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, και όψιμες μετεμμηνοπαυσιακές, έξι ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Οι όψιμες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είδαν τα ίδια οφέλη με την ομάδα των πρώιμων μετεμμηνοπαυσιακών.

Η Delgado Spicuzza δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη όταν διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού βελτίωσε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε γυναίκες που είχαν περάσει εμμηνόπαυση χρόνια νωρίτερα. Ορισμένες θεραπείες για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες -όπως η ορμονοθεραπεία- είναι ασφαλείς μόνο κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Μετά από αυτό, η ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ορισμένοι κλινικοί γιατροί συνιστούν ήδη χυμό παντζαριού σε άνδρες και γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση» δήλωσε η Delgado Spicuzza.

Παρέχοντας έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, τα παντζάρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν σκεφτείτε ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι μετεμμηνοπαυσιακές για τουλάχιστον το ένα τρίτο της ζωής τους, μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τη δυνητική σημασία αυτών των αποτελεσμάτων.

Η Delgado Spicuzza κέρδισε το βραβείο Mid-Atlantic American College of Sports Medicine 2023 Doctoral Student Investigator Award για την παρουσίασή της σχετικά με αυτή την έρευνα. Η ίδια δήλωσε ότι είναι ευχάριστο να βλέπει αυτή την έρευνα να βρίσκει απήχηση σε άλλους ερευνητές και ιδιαίτερα στις γυναίκες της μελέτης, οι οποίες φάνηκε να αγκαλιάζουν τις δυνατότητες του χυμού παντζαριού.

«Αρκετές από τις συμμετέχουσες δήλωσαν ότι σκόπευαν να συνεχίσουν να καταναλώνουν χυμό παντζαριού μετά την ολοκλήρωση της μελέτης» δήλωσε η ίδια. «Φαίνεται να υπάρχει πραγματική επιθυμία από την πλευρά των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία χωρίς να λαμβάνουν πρόσθετα φάρμακα. Εν μέρει, πιστεύω ότι τα παντζάρια μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική τροφή για τη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων σε εκατομμύρια γυναίκες καθώς γερνούν» κατέληξε η Delgado Spicuzza.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Η Αγωγή Του Λόγου»: Επιμορφωτικό Εργαστήριο Ορθοφωνίας Και Κινησιολογίας

xristiana

Καίγεται για 8η μέρα το δάσος της Δαδιάς – Πάνω από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

xristiana

«Εξοικονομώ 2023»: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 75%

xristiana