ΚεντρικήΥγεία

Μοναξιά στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

26/6/2024

Μια 12ετής μελέτη σε άτομα άνω των 50 ετών διαπίστωσε ότι όσοι βίωναν χρόνια μοναξιά, είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δήλωναν ότι δεν αισθάνονταν μοναξιά.

«Η μοναξιά θεωρείται πλέον μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yenee Soh, επιστημονική συνεργάτης στον τομέα κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι όταν βιώνεται για χρόνια, η μοναξιά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν ήδη μία από τις κύριες αιτίες χρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement Study (HRS) από το 2006 έως το 2018. Πάνω από 12.000 άνθρωποι άνω των 50 ετών που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου υποβλήθηκαν πριν από την ένταξή τους στη μελέτη σε συνεντεύξεις για να υπολογιστούν τα επίπεδα μοναξιάς. Περίπου 8.900 από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν ξανά να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις το 2010.

Κατά τη 12ετή διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 1.237 εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων 601 εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ερωτηθεί σχετικά με τη μοναξιά σε δύο χρονικές περιόδους.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους ανθρώπους σε τέσσερις κατηγορίες μοναξιάς με βάση τις απαντήσεις τους στην έρευνα: σταθερά χαμηλή, φθίνουσα (για όσους είχαν υψηλή βαθμολογία κατά την έναρξη και χαμηλή κατά την παρακολούθηση), πρόσφατης έναρξης (για όσους σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία κατά την έναρξη και υψηλή κατά την παρακολούθηση) και σταθερά υψηλή (για όσους σημείωσαν υψηλή βαθμολογία τόσο στην αρχή, όσο και κατά την παρακολούθηση).

Όσοι είχαν σταθερά υψηλά επίπεδα μοναξιάς, είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα των σταθερά χαμηλών, έδειξε η έρευνα, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση ψυχολογικών παραγόντων όπως η κατάθλιψη και η απομόνωση.

Οποιαδήποτε μορφή μοναξιάς παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν υπήρχε σαφές μοτίβο κινδύνου για τους ανθρώπους των οποίων η μοναξιά ερχόταν και έφευγε – γεγονός που υποδηλώνει ότι η βασική πηγή κινδύνου είναι η χρόνια μοναξιά.

«Οι επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις της μοναξιάς μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που είναι χρόνια μοναχικοί και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα μοναξιάς τους, σε μικρο- και μακροσκοπική κλίμακα, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό ότι οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να στοχεύουν συγκεκριμένα στη μοναξιά, η οποία είναι μια υποκειμενική αντίληψη και δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινωνική απομόνωση», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Fake bangs: Αφέλειες στο λεπτό με μια τρέσα!

xristiana

Γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει ναυτία

xristiana

Εντομοκτόνα: Ποιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές προκαλούν στα παιδιά

xristiana