ΚεντρικήΥγεία

Λαχταράτε υπερβολικά αλμυρά τρόφιμα; Για ποια σοβαρή νόσο μπορεί να είναι σύμπτωμα

28/6/2024

Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ανθρώπους να προτιμούν γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη λαχτάρα που είναι ασυνήθιστη για εσάς θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας σπάνιας και σοβαρής διαταραχής της υγείας.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι η έντονη λαχτάρα για όλα τα αλμυρά τρόφιμα, όπως πατατάκια και τουρσιά, μπορεί να είναι σημάδι για μια ασθένεια που ονομάζεται νόσος του Addison.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς συνδέεται με τη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα

Η νόσος του Addsion εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες, με αποτέλεσμα ναυτία, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, μαύρα στίγματα στο δέρμα και ακόμη και λαχτάρα για αλάτι.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγεία NHS, η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την οποία θα χρειαστεί ο πάσχων για το υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Εκτός από τη διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα, η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα νατρίου και καλίου, τα οποία ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία των μυών και των νεφρών και τα θρεπτικά συστατικά των κυττάρων.

Τα υγιή επίπεδα νατρίου κυμαίνονται από 136 έως 145 mmol/L, τα οποία χρειάζονται για τη ρύθμιση της ποσότητας νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα και για τη δημιουργία ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των νεύρων, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Πιστεύεται ότι περίπου το 80% των ασθενών με νόσο του Addison έχουν λαχτάρα για αλάτι επειδή η ασθένεια τους αναγκάζει να χάνουν μια περίσσεια ποσότητα νατρίου μέσω των ούρων τους. Αντίθετα, τα επίπεδα καλίου της ήταν στο υψηλότερο άκρο του φάσματος στα 5 mmol/L.

Η υπερβολική ποσότητα καλίου διαταράσσει τους κρίσιμους ηλεκτρικούς παλμούς που ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό και μπορεί να οδηγήσει σε έναν απειλητικό για τη ζωή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Μεταξύ 70 και 90%, η νόσος του Addison προκαλείται από ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο το αναγκάζει να επιτεθεί στο εξωτερικό στρώμα των επινεφριδίων (τον φλοιό των επινεφριδίων). Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν τα επινεφρίδια, όπως η φυματίωση.

Η 15χρονη με τη νόσο Addison – Πώς διαγνώστηκε

Σε μια μελέτη περίπτωσης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics Child Health, οι ειδικοί εξέτασαν τη διάγνωση ενός κοριτσιού από το Τορόντο στον Καναδά. Η 15χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από μήνες ανεξήγητων συμπτωμάτων. Αυτά περιελάμβαναν σοβαρές ζαλάδες, κόπωση, αφυδάτωση και ακόρεστη λαχτάρα για αλμυρά σνακ.

Όταν οι γιατροί εντόπισαν μαύρα στίγματα κάτω από τη γλώσσα της και το γεγονός ότι το δέρμα της ήταν ασυνήθιστα μαυρισμένο, συνειδητοποίησαν ότι τα επινεφρίδια της είχαν σταματήσει να λειτουργούν.

Αυτοί οι αδένες, που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών, είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, της αντίδρασης στο στρες και άλλων βασικών λειτουργιών. Αυτό οδήγησε στη διάγνωση της νόσου του Addison, μιας σπάνιας διαταραχής που επηρεάζει έναν στους 100.000 ανθρώπους.

Κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, το επίπεδο νατρίου της Καναδής ασθενούς ήταν περίπου 130 mmol/L, παρά το γεγονός ότι έτρωγε βάζα με τουρσί κάθε φορά, χούφτες πατατάκια και προσέθετε αλάτι στα γεύματά της, όπως αναφέρει η Daily Mail. Επίσης, η ασθενής είχε επίσης μια άσβεστη δίψα παρόλο που έπινε τρία λίτρα νερό κάθε μέρα.

Λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, αυξημένη δίψα και άλλα συμπτώματα της νόσου του Addison

Η αυξημένη δίψα αναφέρεται από το NHS ως σύμπτωμα της νόσου του Addison λόγω του τρόπου με τον οποίο η ασθένεια παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού.

Το NHS αναφέρει ότι τα συμπτώματα πρώιμου σταδίου της νόσου του Addison είναι παρόμοια με άλλες πιο κοινές καταστάσεις υγείας, όπως η κλινική κατάθλιψη ή η γρίπη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη ενέργειας ή κινήτρων (κόπωση)
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Χαμηλή διάθεση
  • Απώλεια όρεξης και ακούσια απώλεια βάρους
  • Αυξημένη δίψα

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα προβλήματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά και μπορεί να εμφανίσετε περαιτέρω συμπτώματα, όπως ζάλη, λιποθυμία, κράμπες και εξάντληση. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε μικρές περιοχές με σκούρο δέρμα ή σκούρα χείλη ή ούλα.

«Αν και αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται πάντα από τη νόσο του Addison, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να διερευνηθούν», υπογραμμίζει το NHS.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μια ομιλία για την αξία των ορίων στις σχέσεις μας με τους άλλους

xristiana

Ηair care layering: Έτσι θα προστατεύσεις τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σου!

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 16/3

xristiana