ΚεντρικήΥγεία

Κρυολόγημα το καλοκαίρι: Πώς εξηγείται – Τι συμβαίνει

7/6/2024

Συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να προκληθούν από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Καθένας από αυτούς μπορεί να επιφέρει φτέρνισμα, ερεθισμένο λαιμό και συνάχι, τα οποία είναι τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος.

Τα κρυολογήματα που κολλάμε τον χειμώνα προκαλούνται συνήθως από τις πιο κοινές ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο: μια ομάδα μικροβίων που ονομάζονται ρινοϊοί. Οι ρινοϊοί και μερικοί άλλοι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα φαίνεται να επιβιώνουν καλύτερα σε πιο δροσερό καιρό. Ο αριθμός τους αυξάνεται τον Σεπτέμβριο και αρχίζει να μειώνεται τον Μάιο.

Το καλοκαιρινό κρυολόγημα οφείλεται συνήθως σε εντεροϊό

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το ιογενές… σκηνικό αρχίζει να αλλάζει. “Γενικά μιλώντας, τα καλοκαιρινά και χειμερινά κρυολογήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Όταν μιλάμε για καλοκαιρινά κρυολογήματα, συνήθως είναι λοίμωξη από εντεροϊό, που δεν είναι πολιομυελίτιδα”, είπε ο δρ. Michael Pichichero, παιδίατρος και ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Rochester General Hospital Research Institute στη Νέα Υόρκη.

Οι εντεροϊοί μπορούν να μολύνουν τους ιστούς στην μύτη, τον λαιμό, τα μάτια, το πεπτικό σύστημα και αλλού. Μερικοί εντεροϊοί μπορούν να προκαλέσουν πολιομυελίτιδα, αλλά τα εμβόλια έχουν κυρίως εξαλείψει αυτούς τους ιούς από τις δυτικές χώρες. Πολύ πιο διαδεδομένοι είναι περισσότεροι από 60 τύποι εντεροϊών που δεν είναι πολιομυελίτιδας. Είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ιού (μετά τον ρινοϊό) που μολύνει ανθρώπους. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με λοιμώξεις από εντεροϊούς δεν αρρωσταίνουν καθόλου. Ωστόσο, καταγράφονται και αρκετά περιστατικά μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Συμπτώματα μόλυνσης από εντεροϊό

Οι εντεροϊοί μπορεί να προκαλέσουν πυρετό που εμφανίζεται ξαφνικά. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να κυμαίνεται από 38°C έως 40°C. Οι εντεροϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν:

  • ήπια αναπνευστικά συμπτώματα
  • πονόλαιμο
  • πονοκέφαλο
  • μυϊκούς πόνους
  • γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία ή έμετο

“Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να επηρεαστούν, αλλά όπως οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και οι λοιμώξεις από εντεροϊούς κυριαρχούν στην παιδική ηλικία”,είπε ο δρ. Pichichero. Οι ενήλικες μπορεί να προστατεύονται από λοιμώξεις από εντεροϊούς εάν έχουν αναπτύξει αντισώματα από προηγούμενες εκθέσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να μπορούν να αρρωστήσουν, εάν κολλήσουν έναν νέο τύπο εντεροϊού.

Οι λιγότερο κοινοί εντεροϊοί μπορεί να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα. Μερικά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι εντεροϊοί μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Πρόληψη ενάντια στον εντεροϊό

Οι ιοί ταξιδεύουν μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως το σάλιο και η βλέννα, ή μέσω των κοπράνων ενός μολυσμένου ατόμου. Μπορείτε να μολυνθείτε με άμεση επαφή. Ή μπορεί να κολλήσετε τον ιό αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως τηλεκοντρόλ, πόμολα ή πάνα μολυσμένου μωρού.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της έκθεσης σε άτομα που είναι άρρωστα με πυρετό είναι η πιο απλή και αποτελεσματική πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Τα καλοκαιρινά κρυολογήματα που προκαλούνται από εντεροϊούς γενικά υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες μέρες ή και μία εβδομάδα. Αλλά επισκεφτείτε γιατρό, εάν έχετε υψηλό πυρετό ή εξάνθημα.

Πηγή; https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί το πρόχειρο φαγητό προκαλεί χρόνιο πόνο

xristiana

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Δρόμων Ζωής 2022

xristiana

Τα 4 καλύτερα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα σύμφωνα με γιατρούς

xristiana