ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος: Ποια 4 πράγματα κάνει καθημερινά ογκολόγος για να μειώσει τον κίνδυνο

28/6/2024

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) των ανθρώπων που αναπτύσσουν καρκίνο είναι άνω των 50 ετών και τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 80% μεταξύ 1990 και 2019, σύμφωνα με μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Oncology, από 1,82 εκατομμύρια σε 3,26 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Γνωρίζουμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για κάποιους καρκίνους, όπως το κάπνισμα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Αλλά για πολλούς άλλους τύπους, οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί έχουν αυξηθεί τα ποσοστά στους νέους, είπε στο Business Insider ο Δρ. Daniel Landau, ογκολόγος που ειδικεύεται στους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος.

Ο Δρ. Landau είπε ότι μια από τις πιο σημαντικές θεωρίες είναι ότι οι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, ειδικά οι άνθρωποι που κάνουν πιο καθιστική ζωή και τρώνε περισσότερα κορεσμένα λίπη, μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών της νόσου. Ο ειδικός αποκαλύπτει τις μεθόδους που ακολουθεί ο ίδιος για να μειώσει τον κίνδυνο για τον εαυτό του.

Οι 4 συνήθειες του ογκολόγου για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

  1. Ακολουθεί μεσογειακή διατροφή
  2. Ασκείται καθημερινά
  3. Δεν βασίζεται σε συμπληρώματα
  4. Δεν καπνίζει

1. Ακολουθεί μεσογειακή διατροφή

Ο Δρ. Landau δεν ακολουθεί αυστηρή δίαιτα, διατηρώντας μια προσέγγιση «όλα με μέτρο». Ωστόσο, προσπαθεί να τηρήσει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών, όπως τα ψάρια. Περιλαμβάνει επίσης περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων.

Ο ογκολόγος είπε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή για την καρδιά και η έρευνα έχει συνδέσει την τήρησή της με μειωμένους κινδύνους καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Ο διαιτολόγος Tejal Parekh είπε στο παρελθόν στο Business Insider ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

2. Ασκείται καθημερινά

Λόγω της γνωστής σχέσης μεταξύ της καθιστικής ζωής και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, ο Δρ. Landau προσπαθεί να ασκείται για τουλάχιστον 30-60 λεπτά κάθε μέρα. Κάνει τόσο προπόνηση με βάρη όσο και καρδιαγγειακή άσκηση γιατί πιστεύει ότι και τα δύο είναι ωφέλιμα για την πρόληψη, «εφόσον αυξάνουμε τους καρδιακούς μας παλμούς ηρεμίας».

Μόλις 30 λεπτά ασκήσεων με βάρη που ενισχύουν τους μύες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ πρότειναν σε μια μελέτη του 2023 ότι το να έχεις ένα καλό επίπεδο καρδιοαναπνευστικής κατάστασης όταν είσαι νεαρός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου αργότερα στη ζωή έως και 42%.

3. Δεν βασίζεται σε συμπληρώματα

Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι ο κουρκουμάς, το πράσινο τσάι και η βιταμίνη D μπορεί να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Landau χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί σίγουρα ότι οποιαδήποτε συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο.

Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες. Αυτό φάνηκε σε μια μελέτη όπου οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου προτάθηκε ότι είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού αλλά 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, πιθανώς λόγω συσσώρευσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ο Δρ. Landau δεν παίρνει συμπληρώματα εκτός από σκόνη πρωτεΐνης μετά από μια σκληρή προπόνηση. «Πιστεύω ότι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών παραμένει η τροφή που τρώμε παρά τα συμπληρώματα που παίρνουμε», σημείωσε.

4. Δεν καπνίζει

«Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ή της ουροδόχου κύστης», είπε ο Δρ. Landau.
Εννέα στους 10 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και το κάπνισμα μπορεί επίσης να εμποδίσει το σώμα να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Related posts

Εισπνεόμενη φαρμακευτική κάνναβη: Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του πόνου – Ποιους αφορά – Πόσοι την έχουν ήδη λάβει

xristiana

ChallengEIT: Startups Καλούνται Να Βρουν Λύσεις Στα Μεγαλύτερα Ζητήματα Του Τομέα Της Υγείας Και Του Φαρμάκου

xristiana

Γιορτή για τα παιδιά στη νέα παιδική χαρά

xristiana