ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το σύμπτωμα που μπορείτε να παρατηρήσετε όταν βάζετε άρωμα

24/6/2024

Οι ειδικοί της ιατρικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα διακριτικό σημάδι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σοβαρούς κινδύνους που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια. Το ανησυχητικό είναι ότι πολλά άτομα αγνοούν την απώλεια αυτής της αίσθησης, που μπορεί να δείχνει ότι κινδυνεύετε.

Υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, υπέρταση ή έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες.

Ο εντοπισμός των ατόμων που κινδυνεύουν μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά το Medical News Today αναδεικνύει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association και υποδηλώνει ότι η φθίνουσα αίσθηση της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως έγκαιρη προειδοποίηση.

Πώς μπορεί να συνδέεται η απώλεια όσφρησης με την καρδιακή ανεπάρκεια

Καθώς μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών, μια περίοδο που πολλοί παρατηρούν επίσης ότι οι αισθήσεις τους εξασθενούν. Ο Keran Chamberlin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, έχει συνδέσει αυτή την αισθητηριακή εξασθένιση με υποκλινικές καρδιαγγειακές αλλαγές.

Ο Δρ. Honlei Chen, άλλος συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε: «Η απώλεια ή η εξασθένηση της όσφρησης επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι χαμηλή, μόνο το 30% περίπου όσων χάνουν την όσφρησή τους γνωρίζουν ότι συμβαίνει».

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μάθαμε ότι η απώλεια όσφρησης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πρώιμους δείκτες άνοιας και νόσου Πάρκινσον. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αναδυόμενα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, υποδηλώνουν ότι η απώλεια όσφρησης μπορεί να έχει πιο βαθιές επιπτώσεις στην υγεία των ηλικιωμένων, όπως κίνδυνος θανάτου, πνευμονίας, λειτουργικής έκπτωσης και αδυναμίας», πρόσθεσε.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε έρευνα που ανέλυσε τις συνθήκες υγείας 2.500 ατόμων για δέκα χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 30% επιπολασμό καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ εκείνων με μειωμένες οσφρητικές ικανότητες. «Δεδομένων των όσων έχουμε συζητήσει για τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της απώλειας όσφρησης και της καρδιαγγειακής υγείας, δεν είμαστε εντελώς έκπληκτοι από το εύρημα μας», δήλωσε ο Δρ. Chen.

«Καθώς η κατάσταση αυτή είναι ένα προχωρημένο πολύπλευρο σύνδρομο, η εξέλιξή της μπορεί να επιδεινωθεί από την αυξημένη ευαλωτότητα. Επομένως, η απώλεια όσφρησης μπορεί να σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία ως δείκτης, ως συντελεστής ή και τα δύο», συμπλήρωσε ο Δρ. Chamberlin.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν μπορούσε να διαπιστωθεί συσχέτιση που να συνδέει την απώλεια όσφρησης με το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή νόσο, δύο κύριες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Δρ. Chamberlin παραδέχτηκε την έκπληξή του για αυτό, λέγοντας: «Είμαστε λίγο έκπληκτοι από το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτή τη συσχέτιση μόνο για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά όχι για στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

«Ομολογουμένως, δεν έχουμε κάποια καλή εξήγηση για αυτό. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη στεφανιαία νόσο ή το εγκεφαλικό, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα πιο περίπλοκο και προχωρημένο σύνδρομο με δομική ή λειτουργική καρδιακή ανωμαλία», εξομολογήθηκε στο Medical News Today.

«Εκτός από την αθηροσκλήρωση, άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες του μυοκαρδίου μπορούν επίσης να προκαλέσουν νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια. Η απώλεια όσφρησης μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ευπάθεια σε στρεσογόνους παράγοντες του μυοκαρδίου πέρα ​​από την αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, τα ευρήματά μας είναι προκαταρκτικά και περιμένουν επιβεβαίωση», κατέληξε.

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει σωστά αίμα γύρω από το σώμα σας, συνήθως ως αποτέλεσμα του υπερβολικά δύσκαμπτου ή αδύναμου μυός. Δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί.

Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS περιγράφει τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως εξής:

  • Δύσπνοια μετά από δραστηριότητα ή σε ηρεμία
  • Συχνό αίσθημα κόπωσης και εξάντληση από την άσκηση
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Πρησμένοι αστραγάλοι και πόδια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, γνωστά ως οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, ή να συσσωρευτούν σταδιακά κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών, που είναι χρόνια κατάσταση.

Related posts

Προληπτικός Έλεγχος Νεογνών: Φαινυλκετονουρία, Υποθυρεοειδισμός, G6PD

xristiana

Γιόχαν Στράους (υιός)

xristiana

Ψαλίδι βλεφαρίδων για να απογειώσεις το βλέμμα σου

xristiana