ΚεντρικήΥγεία

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – «Η ανθρωπογενής ρύπανση συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα ετησίως»

4/6/2024

Η ρύπανση σε όλες της τις μορφές αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία λένε οι επιστήμονες συγκρίνοντάς την με τον πόλεμο, τη τρομοκρατία, την ελονοσία, το HIV, τη φυματίωση, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μαζί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Πλανητικής Υγείας του Boston College, το Centre Scientifique de Monaco, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Mainz και το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας Victor Chang, σε νέα τους μελέτη που είδε το «φως», επικεντρώνονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών και αναδεικνύουν τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η ρύπανση του εδάφους, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, καθώς και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 300.000 νέες συνθετικές χημικές ουσίες έχουν κατασκευαστεί από το 1950 και μετά με το προφίλ ασφάλειας πολλών από αυτές για τον άνθρωπο να είναι άγνωστο. Επίσης, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 113 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται μακροπρόθεσμα από επίπεδα θορύβου της κίνησης πάνω από 55 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Υπολογίζεται ότι η ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους συνδέεται με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, από τους οποίους πάνω από το 50% οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο ο καπνός των πυρκαγιών εκτιμάται ότι ευθύνεται για 339.000 έως 675.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ρύπων»

Οι επιστήμονες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η παρακολούθηση αυτών των ρύπων για τον εντοπισμό των κοινοτήτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε συγκεκριμένους ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα σώματά μας βομβαρδίζονται με ρύπους από κάθε γωνία και επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας αυτών των πολύ διαφορετικών μορφών ρύπανσης είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αναγνωρίζεται σήμερα», επισημαίνει ο καθηγητής, Τζέισον Κόβασιτς, διευθυντής του αυστραλιανού Ινστιτούτου Καρδιολογικών Ερευνών Victor Chang.

Η ομάδα των ερευνητών διατυπώνει μια σειρά συστάσεων, όπως αλλαγές στον σχεδιασμό των πόλεων με αύξηση της δενδροκάλυψης και μειωμένη χρήση οχημάτων, τερματισμό των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρότερη παραγωγή ενέργειας, εκστρατείες δημόσιας υγείας για τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ιατρική εκπαίδευση για τους αυξανόμενους κινδύνους των ρύπων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

‘’Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Νεότερα δεδομένα’’

xristiana

Δ. Χαλκηδόνος: Ενημερωτική ημερίδα για τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων – μυελού των οστών

xristiana

Mellonabilities: Συνεχίζει Η MYTILINEOS Το Καινοτόμο Πρόγραμμα Κατάρτισης ΑμεΑ

xristiana