ΚεντρικήΥγεία

Η χειρότερη τσάντα για τη σπονδυλική στήλη – Πώς θα προστατέψουμε το μυοσκελετικό μας σύστημα

13/6/2024

Μήπως γεμίζετε κι εσείς τις τσάντες σας με πολλά πράγματα; Βάζετε μέσα εκτός από τα απαραίτητα και πολλά άλλα πράγματα που δεν τα χρειάζεστε και κάνουν την τσάντα σας ασήκωτη; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε αυτό αν δεν θέλετε να προκαλέσετε προβλήματα στη σπονδυλική σας στήλη και να κάνετε κακό στην υγεία σας.

Οι περισσότεροι δεν βάζουμε μέσα στην τσάντα μόνο το πορτοφόλι, το δίπλωμα, τα γυαλιά, τα κλειδιά. Αλλά συνηθίζουμε να βάζουμε και ένα μπουκαλάκι νερό μήπως διψάσουμε, ένα αντηλιακό, ένα μικρό τσαντάκι για το μακιγιάζ, μία ζακέτα, ενώ πολλές φορές ακόμη και τον υπολογιστή μας για να πάμε δουλειά.

Τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτό; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα γεμίσετε μέχρι πάνω την τσάντα σας;

«Η υπερφόρτωση μιας τσάντας με βαριά αντικείμενα μπορεί να βλάψει τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους ή την πλάτη, ανάλογα με το πού μεταφέρεται», εξηγεί στο Huffpost ο Δρ Kevin Lees, διευθυντής χειροπρακτικής στο The Joint Chiropractic στο Scottsdale της Αριζόνα. «Η μεταφορά λιγότερου βάρους είναι πάντα η προτεραιότητα. Ενώ μπορείτε να αλλάξετε την τσάντα σας για να βοηθήσετε στην πιο ομοιόμορφη και άνετη κατανομή του βάρους, το πρόσθετο βάρος θα επηρεάσει τελικά τη στάση του σώματος και το βάδισμα» αναφέρει ο ίδιος.

Ποιες είναι οι συνέπειες μιας ακατάλληλης τσάντας;

Αν υποφέρετε από πόνο στη μέση, στον αυχένα, μπορεί να φταίει η τσάντα σας. «Όταν οι άνθρωποι φορούν μια ακατάλληλη τσάντα, ειδικά μια τσάντα που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τη σπονδυλική στήλη, συχνά αναπτύσσουν πόνο στους ώμους μαζί με πόνο στο κάτω μέρος του αυχένα και στο άνω μέρος της πλάτης», δήλωσε ο Δρ Luke Macyszyn, νευροχειρουργός με ειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση της σπονδυλικής στήλης στο DISC Sports & Spine Center.

«Όλες αυτές οι δομές συνδέονται μέσω του μεγάλου τραπεζοειδούς μυός που εκτείνεται από τη βάση του κρανίου στους ώμους και στη συνέχεια στη μέση της πλάτης. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να προκύψει στο τέλος της ημέρας, αλλά συχνά αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά από ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες χρήσης μιας ακατάλληλης τσάντας» πρόσθεσε ο Δρ Macyszyn.

Μπορείτε επίσης να προκαλέσετε μακροχρόνιες βλάβες. «Πολλές μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να προκύψουν από την ακατάλληλη μεταφορά τσαντών» δήλωσε ο Δρ Lees.

Νιώθετε πόνο στη μέση όταν περπατάτε; Πού οφείλεται και πώς να τον αποτρέψετε 

«Ο πόνος στην άνω ή κάτω πλάτη μπορεί να προκύψει αν αλλάξει το βάδισμα ή αν το άτομο μεταβάλλει τη στάση του σώματός του λόγω ανισορροπίας του βάρους. Βλάβη στα νεύρα μπορεί να προκύψει εάν οι ιμάντες είναι στενοί και πιέζουν το δέρμα. Μπορεί να αναπτύξει κόπωση στην πλάτη και τους ώμους, πονοκεφάλους, πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία. Η νευρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ή απώλεια της δύναμης της λαβής» ανέφερε ο ίδιος.

Ακόμα και αν η τσάντα σας δεν σας προκαλεί πόνο τώρα, μπορεί να θέτετε τα θεμέλια για μελλοντικά προβλήματα. «Συχνά, οι φυσικοί τραυματισμοί αργούν να εκδηλωθούν και όταν γίνουν εμφανείς, μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν», πρόσθεσε ο Δρ Lees. Και σας συμβουλεύει: «Προσέξτε τη στάση του σώματός σας και χρησιμοποιήστε τις τσάντες ή τα σακίδια με ασφάλεια για να αποφύγετε μακροχρόνιες βλάβες».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τις τσάντες ώμου γιατί οδηγεί σε καταπόνηση του συγκεκριμένου ώμου και ένα μη σωστά ισορροπημένο φορτίο στον αυχένα καθώς και στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εκτός από τις σύντομες, απαραίτητες περιόδους χρήσης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται αυτές οι τσάντες, ειδικά αν απαιτείται παρατεταμένη χρήση μιας γεμάτης με πράγματα τσάντας.

Η Δρ Jordanna Clarfield-Henry, γιατρός χειροπρακτικής στην Health Haven Clinic στο Τορόντο, επανέλαβε ότι η μεταφορά μιας τσάντας στον ένα ώμο αντί για την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και στους δύο ώμους μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση και καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στη μέση: Ποια στάση ύπνου θα σας ανακουφίσει

Αν η τσάντα σας με έναν ώμο έχει μεγάλο βάρος, αυτό είναι ακόμη χειρότερο. «Οι βαριές τσάντες επιδεινώνουν την καταπόνηση της πλάτης σας, ειδικά αν το βάρος είναι άνισα κατανεμημένο ή συγκεντρωμένο σε μια περιοχή», πρόσθεσε. «Η ιδανική τσάντα πρέπει να είναι ελαφριά για να μειώνει το συνολικό βάρος στην πλάτη σας. Αν πρέπει να έχετε μια τσάντα με έναν ιμάντα, τότε αναζητήστε μια που να έχει έναν μακρύ ιμάντα για να κατανεμηθεί το βάρος καλύτερα σε μια μεγαλύτερη περιοχή του σώματός σας» τόνισε η Δρ Jordanna Clarfield-Henry.

Παρόλο που ένα σακίδιο πλάτης που φοριέται και στους δύο ώμους είναι γενικά καλύτερο για την πλάτη σας, δεν πρέπει να το υπερφορτώνετε. «Με την ιδανική τσάντα που ταιριάζει καλά, το βάρος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους ενός ατόμου», δήλωσε ο Δρ Lees.

Καλό είναι η τσάντα να έχει ρυθμιζόμενους ιμάντες ώμου για την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους της τσάντας στους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

Στη συνέχεια, πρέπει να την τοποθετήσετε σωστά. «Σε γενικές γραμμές, αν το σακίδιο πλάτης είναι σωστά τοποθετημένο (το οποίο περιλαμβάνει ιμάντες ώμου και στις δύο πλευρές του σώματος με κατάλληλη επένδυση), αυτές οι τσάντες ασκούν σχετικά μέτρια πίεση στο άνω μέρος της πλάτης», δήλωσε ο Macyszyn.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίζετε ότι όταν φοράτε σακίδιο πλάτης, το σακίδιο πλάτης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με τους ώμους ή μερικά εκατοστά πιο κάτω. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να κρέμεται κάτω από τη μέση, καθώς αυτό δημιουργεί αυξημένη καταπόνηση στο μυϊκό σύστημα του άνω μέρους της πλάτης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μουσική στα Πάρκα και τις Πλατείες του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

xristiana

Καρκίνος μαστού: Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών

xristiana

2η Επιστημονική Εκδήλωση “Επίκαιρα Θέματα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Θεραπευτική Αντιμετώπιση με την Νεότερη Τεχνολογία – Αντλίες, Ινσουλίνη, Συστήματα Καταγραφής Γλυκόζης”

xristiana