ΚεντρικήΥγεία

Η υπερτροφή για γερά οστά και λαμπερό δέρμα – Προστατεύει τα μάτια και την καρδιά

2/6/2024

Το λαχανικό που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Ωφελεί την υγεία σας με πολλούς τρόπους λόγω των αντιοξειδωτικών του, των βιταμινών, των μετάλλων και των φυτικών ινών του.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενώ περιέχει και μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και κάνει καλό στον οργανισμό σας.

Από την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αυτό το λαχανικό είναι μια ευέλικτη και νόστιμη προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Η υπερτροφή που λάτρευε και ο Ποπάυ είναι το σπανάκι. Δείτε τα οφέλη που έχει το σπανάκι για την υγεία.

Τα οφέλη του σπανακιού για την υγεία:

  1. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  2. Βοηθά την πέψη
  3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  4. Ενισχύει τα οστά
  5. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
  6. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
  7. Βελτιώνει την όραση και την υγεία των ματιών

1.Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά του σπανακιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, τα οποία συνδέονται και τα δύο με τις καρδιακές παθήσεις.

2. Βοηθά την πέψη

Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το β-καροτένιο στο σπανάκι μπορεί να ενισχύσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας το πεπτικό από βλάβες.

Πέρα από την υποστήριξη της πεπτικής υγείας, οι φυτικές ίνες προσφέρουν και άλλα οφέλη για την υγεία. «Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σταθερού, του πεπτικού συστήματος κανονικού και των επιπέδων χοληστερόλης υγιούς» αναφέρει στο Eatingwell η γνωστή διαιτολόγος Caroline Young.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το φυλλώδες πράσινο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες, μειώνοντας τον κίνδυνο να κολλήσετε κοινό κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19.

Η βιταμίνη Α είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό του σπανακιού που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η Young λέει: «Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υποστήριξη σημαντικών σωματικών λειτουργιών και συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς όρασης, της αναπαραγωγής και του ανοσοποιητικού συστήματος».

4. Ενισχύει τα οστά

Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και αντοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Το σπανάκι περιέχει επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο -δύο βασικά μέταλλα για υγιή οστά.

Εκτός από τη βοήθεια για τη δημιουργία ισχυρότερων οστών, η βιταμίνη Κ προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία. «Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση της διαδικασίας πήξης του αίματος» τονίζει η Young.

5. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

Το σπανάκι περιέχει διάφορες ενώσεις, όπως η χλωροφύλλη, η β-καροτίνη και τα φλαβονοειδή, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

6. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του σπανακιού μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα σας με διάφορους τρόπους. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία διατηρεί το δέρμα σας υγιές.13 Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

7. Βελτιώνει την όραση και την υγεία των ματιών

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις βλάβες που προκαλεί το ηλιακό φως και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας, που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Open Day MSc Programs | Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ΟΠΑ

xristiana

Έρχεται διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στη ΧΑΝΘ

xristiana

Στα εκλογικά τμήματα εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων για την ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ

xristiana