ΚεντρικήΥγεία

Ημικρανία: Τι θα συμβεί αν πιείτε αλατόνερο

8/6/2024

Τα συμπτώματα της ημικρανίας που προκαλούνται από χαμηλό νάτριο στο αίμα (υπονατριαιμία) μπορεί να αντιμετωπιστούν αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ο δεύτερος μπορεί να σας εκπλήξει.

Πρώτον, τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να προκληθούν από αφυδάτωση, ειδικά εάν ιδρώνετε κατά τη διάρκεια άσκησης ή υπερβολικής ζέστης, γεγονός που προκαλεί το σώμα σας να χάνει πολύ νάτριο.

Η κατανάλωση νερού με υψηλά επίπεδα αλατιού μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε και να αυξήσετε τα επίπεδα νατρίου σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

Δεύτερον, τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να προκύψουν από το να μην καταναλώνετε τόσο αλάτι στη διατροφή σας, όσο έχει… συνηθίσει το σώμα σας!

Μια ανασκόπηση του 2021 συνδέει στενά τα υψηλά επίπεδα νατρίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ημικρανία ως σύμπτωμα στέρησης από αυτά τα αυξημένα επίπεδα νατρίου.

Εάν παραλείψετε γεύματα ή μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, μπορεί να προκαλέσετε ημικρανία και να λαχταράτε αλμυρό φαγητό ή νερό μέχρι να καταναλώσετε αρκετό νάτριο για να ικανοποιήσετε τις… λιγούρες του σώματός σας!

Το νάτριο σας κάνει επίσης να κατακρατείτε πολλά υγρά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του υγρού γύρω από τον εγκέφαλό σας: μέρος μιας κατάστασης που ονομάζεται νευρογενής φλεγμονή και η οποία μπορεί να παίζει ρόλο στα συμπτώματα της ημικρανίας.

Η κατακράτηση υγρών είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα ακριβώς πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια ημικρανίας, μαζί με συχνότερη ούρηση (πολυουρία) και απώλεια περισσότερου νατρίου στα ούρα. Η κατανάλωση νατρίου και άλλων μετάλλων με το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην ανπλήρωση του νατρίου που χάνεται στα ούρα.

salt-water-alati-nero

Μπορεί η κατανάλωση αλατιού να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας;

Υπάρχει άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα για τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και των επεισοδίων ημικρανίας.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2016 σε περισσότερους από 8.800 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι συνήθως όσοι ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ημικρανίας είχαν υψηλότερη διατροφική πρόσληψη νατρίου.

Αυτό υποδηλώνει ότι η διατήρηση υψηλού νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα ημικρανίας απλώς και μόνο επειδή το σώμα σας είναι συνηθισμένο σε υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση αλατιού θα θεραπεύει πάντα μια ημικρανία, ειδικά αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε νάτριο. Και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή η υπερβολική κατανάλωση αλατόνερου έχει τους δικούς της κινδύνους, όπως:

  • υπέρταση
  • αυξημένος κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • κατακράτηση υγρών
  • υπερβολική δίψα

Χειροτερεύει το αλάτι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού είναι ένα κοινό έναυσμα για συμπτώματα ημικρανίας.

Μια μελέτη του 2021 σε 224 γυναίκες και 38 άνδρες βρήκε μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νατρίου στο αίμα και της διάρκειας των επεισοδίων ημικρανίας, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση αλατιού μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία.

Το αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας.

Μια μελέτη του 2023 ανέθεσε σε 213 άτομα είτε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μείωσε την αρτηριακή πίεση, μια κοινή αιτία πονοκεφάλων και συμπτωμάτων ημικρανίας.

Βοηθάει η κατανάλωση ηλεκτρολυτών στην αντιμετώπιση της ημικρανίας;

Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων ημικρανίας, που προκαλούνται από αφυδάτωση και μειωμένο νάτριο στο αίμα.

Άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, βοηθούν επίσης στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας μαζί με το νάτριο.

Βοηθάει το πόσιμο νερό στην αντιμετώπιση της ημικρανίας;

Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ημικρανίας που προκαλούνται από αφυδάτωση. Το να είστε καλά ενυδατωμένοι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων και άλλων συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αφυδάτωση.

Πηγή: healthline.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Προσωπικός βοηθός” από Δευτέρα για τα άτομα με αναπηρία

xristiana

Η Ελευσίνα Ως Τόπος Μετάβασης, Συμπερίληψης Και Έρωτα

xristiana

Λάρισα: Υπαίθρια Αιμοδοσία Από Την Υπηρεσία Του ΠΓΝΛ

xristiana