ΚεντρικήΥγεία

Επιβίωση από καρδιακές παθήσεις: Ο κρίσιμος ρόλος της διατροφής

6/6/2024

Μόνο το 23% των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες όπως το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια, λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τη διατροφή τους εντός τριών μηνών από τη νοσηλεία τους, τονίζουν οι ερευνητές.

«Η διατροφική συμβουλευτική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο για καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις, η έρευνά μας δείχνει ωστόσο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο μετά από σημαντικά καρδιακά επεισόδια, δεν λαμβάνουν αυτή την απαραίτητη εκπαίδευση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Brahmajee Nallamothu, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 150.000 ασθενείς που εξετάστηκαν για σοβαρά καρδιακά προβλήματα σε νοσοκομεία του Μίσιγκαν από τα τέλη του 2015 μέχρι τις αρχές του 2020.

Οι διατροφικές συμβουλές δόθηκαν στους περισσότερους ασθενείς στο πλαίσιο ενός προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης. Μόνο το 20-30% των επιλέξιμων ασθενών επωφελούνται από μια τέτοια αποκατάσταση, σημείωσαν οι ερευνητές.

Εκτός της καρδιακής αποκατάστασης, οι γιατροί προσέφεραν διατροφική συμβουλευτική μόλις στο 5% των περιπτώσεων.

Μπορεί οι γιατροί να μην έχουν το χρόνο να προσφέρουν συμβουλές διατροφής ή να μην θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά ειδικούς για να παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Όταν οι ασθενείς λαμβάνουν αυτή την εκπαίδευση, έχουμε δει τεράστια βελτίωση, κάποιοι έχουν μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο μισό μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Eric Brandt, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του Πανεπιστημίου του Michigan.

«Ωστόσο, οι γιατροί συχνά δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαχείριση άλλων πτυχών της κατάστασης ενός ασθενούς. Επιπλέον, οι περισσότεροι καρδιολόγοι δεν λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση για να παρέχουν οι ίδιοι τις διατροφικές συμβουλές» δήλωσε ο Brandt.

Οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν διατροφικές συμβουλές, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ήταν πιο πιθανό να λάβουν τέτοιου είδους συμβουλές.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν κακή ποιότητα διατροφής, σημείωσαν οι ερευνητές. Η επιλογή υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.

«Ο τρόπος ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Brandt. «Χωρίς την παροχή συμβουλών για την αλλαγή της συμπεριφοράς ώστε να επιλέγουν τα τρόφιμα που πρέπει να τρώνε οι ασθενείς μας, πολλοί μένουν χωρίς τα εργαλεία για να διαχειριστούν τη διατροφή. Ελπίζω να δω το τοπίο να αλλάζει και η υποστήριξη της υγιεινής διατροφής να γίνει εφικτή».

Related posts

Περιποίηση: 5 συμβουλές για να επανορθώσεις το δερματικό φραγμό πριν έρθει το καλοκαίρι

xristiana

13 τροφές με λίγες θερμίδες που είναι εκπληκτικά χορταστικές

xristiana

Επαναστατική ασύρματη συσκευή παρακολουθεί τους ασθενείς με Πάρκινσον

xristiana