ΚεντρικήΥγεία

Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου

17/6/2024

Νέα μελέτη διερευνά πώς η περίσσεια της άπεπτης πρωτεΐνης στο παχύ έντερο μπορεί να ζυμωθεί για την παραγωγή ωφέλιμων μεταβολιτών, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), ή να οδηγήσει στην παραγωγή επιβλαβών μεταβολιτών όπως η αμμωνία και τα σουλφίδια, οι οποίοι συνδέονται με διαταραχές του πεπτικού και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους, μείωσε το σωματικό λίπος και προκάλεσε άμεσες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης διαφορετικές πρωτεϊνικές δίαιτες για να εξετάσει τις επιδράσεις των επιμέρους αμινοξέων στη σύνθεση και τη δραστηριότητα του μικροβιώματος του εντέρου. Ειδικότερα, τα ποντίκια που κατανάλωναν πρωτεΐνες πλούσιες σε αρωματικά αμινοξέα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και λιπώδους μάζας σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν δίαιτα με τυπική ποσότητα πρωτεϊνών, πλούσια σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA).

«Τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεϊνικές δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και ανοίγουν πόρτες για περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου και της συνολικής υγείας», δήλωσε ο Samson Adejumo, υποψήφιος διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Για να εμβαθύνει στις επιδράσεις των αμινοξέων των πρωτεϊνούχων τροφών στα βακτήρια του εντέρου, οι ερευνητές διεξήγαγαν πείραμα διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων με 16 ποντίκια. Αρχικά, τα ποντίκια ακολούθησαν για δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε άλευρα και στη συνέχεια, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, διατροφή πλούσια σε ισοαζωτούχες πρωτεΐνες, εμπλουτισμένες είτε με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας είτε με αρωματικά αμινοξέα.

Καθημερινά συλλέγονταν δείγματα κοπράνων, ενώ τα ποντίκια υποβάλλονταν σε εβδομαδιαίες μετρήσεις της σύστασης του σώματος για την παρακολούθηση των μεταβολών της μάζας λίπους και της άλιπης μάζας. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανάλυση της μικροβιακής σύνθεσης και δυναμικής κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Η σύγκριση της μικροβιακής σύνθεσης στις τέσσερις ομάδες πρωτεϊνών αποκάλυψε σημαντικά διαφορετικούς πληθυσμούς βακτηρίων μετά τον εμπλουτισμό με πρωτεΐνες.

Συνολικά, τα είδη των βακτηρίων του εντέρου ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στις αλλαγές της διατροφής, από τις κανονικές δίαιτες υδατανθράκων στις πρωτεϊνικές δίαιτες και, το σημαντικότερο, σε διαφορετικές ομάδες αμινοξέων.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν στην ομάδα που σιτιζόταν με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας.

Το μοτίβο των αλλαγών υποδεικνύει έντονα μια σύνδεση μεταξύ των πρωτεϊνικών διαιτών και των μεταβολών του μικροβιώματος του εντέρου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομοσπονδία Παιδιάτρων: Aναγκαία η επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους

xristiana

Πανσέληνος: Το σπάνιο «μπλε φεγγάρι» του Αυγούστου – Πώς επηρεάζει ύπνο, διάθεση και συμπεριφορά

xristiana

Συναυλία με τους Ross Daly-Βασίλη Σταυρακάκη και τη συμμετοχή της Ορχήστρας «Μίτος»

xristiana