ΚεντρικήΥγεία

Γιατί τρώμε λιγότερο όταν έχει καύσωνα – Ποια τρόφιμα να προτιμάμε

16/6/2024

Όπως πολλοί μπορεί να έχετε παρατηρήσει, κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ή όταν γενικά αυξάνεται η θερμοκρασία, η διάθεσή μας για φαγητό εξασθενεί. Μελέτες έχουν διαπιστώσει την αρνητική σχέση της αύξησης της θερμοκρασίας με την πρόσληψη τροφής, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι οι άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

«Όταν βρισκόμαστε σε ένα θερμό περιβάλλον, η όρεξή μας μειώνεται και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες έτσι ώστε να δροσίσουμε το σώμα μας», δηλώνει στο VeryWellHealth η Allison Childress, διαιτολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Texas Tech University. «Οι άνθρωποι σε πιο ζεστά κλίματα συνήθως καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, γιατί η κατανάλωση αυτών των θερμίδων παράγει θερμότητα και μπορεί να ζεστάνει το σώμα ακόμα περισσότερο», αναφέρει η Childress.

Η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την πέψη είναι γνωστή ως «θερμική επίδραση της τροφής». Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες έχουν τη μεγαλύτερη θερμική επίδραση, επομένως τροφές όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, φασόλια, αυγά, φακές και θαλασσινά μπορεί να σας ζεστάνουν περισσότερο καθώς αρχίζει η πέψη.

Η απώλεια όρεξης είναι επίσης σύμπτωμα της θερμοπληξίας και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ναυτία και σύγχυση. Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη στην αρχή του και το θερμόμετρο ανεβαίνει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και ενυδατωμένοι.

Τι μπορείτε να φάτε για να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα;

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματος να παραμείνει δροσερό, αλλά η υπερβολική εφίδρωση χωρίς αναπλήρωση των υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην εξάντληση από τη ζέστη, τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και σε αρκετά άλλα προβλήματα υγείας.

Μερικά από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα είναι τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα μούρα, το μαρούλι, το σέλερι, οι ντομάτες, τα αγγούρια και το γιαούρτι, σύμφωνα με τον Gordon Fisher, καθηγητή στο University of Alabama στο Birmingham.

Τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μεταξύ 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών, έτσι μπορούμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι αυξάνοντας την πρόσληψη τροφίμων που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η κατανάλωση έξι έως οκτώ ποτηριών νερού ή άλλων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της ποσότητας που χάνεται τις ζεστές ημέρες. Αυτή η ποσότητα δεν είναι απαραίτητα η κατάλληλη για όλους, καθώς βασίζεται και σε άλλους παράγοντες, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία και το χρόνο που περνάει κανείς στη ζέστη.

Κατά τη διάρκεια ζεστών ημερών, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν συνολικά μεταξύ 2-2,5 λίτρων υγρών ανά ημέρα. Οι αθλητές ή οι άνθρωποι που εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους μέσα στη ζέστη, χρειάζεται ίσως να προσθέσουν ενεργειακά ποτά στο πρόγραμμα ενυδάτωσής τους για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον ιδρώτα. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, το νερό είναι αρκετό, αρκεί να τρώνε γεύματα και σνακ για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του αλατιού.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε στον καύσωνα;

Τα παγωτά μπορεί να ακούγονται ως η καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε περισσότερη ζέστη τελικά, σύμφωνα με την Childress. «Όταν τρώμε ένα παγωτό ή πίνουμε ένα πολύ κρύο αναψυκτικό, παίρνουμε άμεση ανακούφιση. Αλλά αν υπάρχουν θερμίδες σε αυτό το παγωτό ή το αναψυκτικό, θα τις χωνέψουμε, γεγονός που θα ξεκινήσει τον κύκλο της θερμικής επίδρασης της τροφής. Και έτσι θα καταλήξουμε να αυξάνουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας». Τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θα ανεβάσουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος καθώς χωνεύονται.

Ωστόσο, η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι η απάντηση, ειδικά για έγκυες και θηλάζουσες. Αντιθέτως, η Childress συνιστά να επικεντρωθείτε στο να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να παραμείνετε δροσεροί και ασφαλείς κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γαρίδες: Οφέλη & κίνδυνοι από την κατανάλωση

xristiana

Webinar”Η Ζωή Μετά Το Έμφραγμα”

xristiana

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana