ΚεντρικήΥγεία

«Ασπίδα για την υγεία του καταναλωτή το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας τροφίμων»

1/6/2024

Έχοντας ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ασφάλεια των τροφίμων, η εκστρατεία «Safe2Eat» 2024, παλιότερα γνωστή ως «EUChooseSafeFood», που «τρέχει» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πανευρωπαϊκά η EFSA (European Food Safety Authority, Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) επιστρέφει εφέτος ανανεωμένη με διευρυμένη συμμετοχή.

Η εκστρατεία «Safe2Eat» 2024 επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο την επιστήμη των τροφίμων με σαφή, ακριβή, αλλά ταυτόχρονα καθησυχαστικό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση των τροφίμων τους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία στις καθημερινές τους επιλογές.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αποτελεί το εστιακό σημείο της EFSA στην Ελλάδα και στηρίζει την εκστρατεία με δράσεις που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους Έλληνες πολίτες σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Εστιάζοντας στο κυρίαρχο μήνυμα της φετινής εκστρατείας ο Αντώνιος Ζαμπέλας, πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι κάθε καταναλωτής έχει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές προτιμήσεις αλλά και διαφορετικά κριτήρια για την επιλογή των τροφίμων που συνθέτουν τη διατροφή του.

«Εδώ ακριβώς έρχεται η εκστρατεία Safe2Eat, για να δώσει το μήνυμα, πως όποια επιλογή και να κάνει τελικά ο καταναλωτής βάσει των κριτηρίων που ο ίδιος έχει θέσει, αυτή η επιλογή είναι ασφαλής, χάρη στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας τροφίμων» τονίζει.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζαμπέλας αναλύει τις προτεραιότητες του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών καθώς επίσης και τις δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας προς αυτή τη κατεύθυνση. Ειδική αναφορά κάνει στους ελέγχους που πραγματοποιούνται υπογραμμίζοντας ότι «ο ΕΦΕΤ κάνει κατά μέσο όρο περίπου 10.500 ελέγχους στην αγορά σε ετήσια βάση».

Ωστόσο σημειώνει ότι ο ΕΦΕΤ καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο και πολυδαίδαλο περιβάλλον. Όπως εξηγεί, όταν ιδρύθηκε το 1999, ο στόχος ήταν να ενοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο χώρο των τροφίμων σε μια ενιαία αρχή ελέγχων.Ωστόσο τονίζει ότι «παρ’ όλες τις προσπάθειες της Πολιτείας, το ζητούμενο αυτό παραμένει ακόμα υπαρκτό».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προσωπικός βοηθός ΑμεΑ: 10 ημέρες ακόμη για τις αιτήσεις

xristiana

Διασύνδεση κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου Βόλου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ

xristiana

Πόσες ημέρες μετά την επαφή μπορεί να γίνει η σύλληψη;

xristiana