ΚεντρικήΥγεία

Απώλεια βάρους: 5 «υγιεινές» τροφές που μπορεί τελικά να την εμποδίζουν

7/6/2024

Ένας διατροφολόγος εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με πέντε «υγιεινά» τρόφιμα στα οποία βασίζονται πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα -αλλά θα μπορούσαν να υπονομεύουν τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους.

«Είναι μια κοινή παρανόηση ότι όλα τα υγιεινά τρόφιμα είναι φιλικά για την απώλεια βάρους. Ενώ αυτές οι τροφές προσφέρουν σημαντικά διατροφικά οφέλη, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει ενάντια στους στόχους σας για απώλεια βάρους», δήλωσε η Guna Bilande της Weight Loss Riga.

Η Guna τόνισε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια βάρους, εξηγώντας ότι, ενώ δεν είναι εγγενώς ανθυγιεινές, μπορεί να μην είναι οι καλύτερες επιλογές για όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους ή να σταματήσει την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους.

Η Guna τόνισε, επίσης, τη σημασία του ελέγχου των μερίδων και της παρακολούθησης της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. «Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την ισορροπία και το μέτρο. Αυτές οι τροφές μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά να γνωρίζετε το θερμιδικό τους περιεχόμενο και να προσαρμόζετε τις μερίδες σας ανάλογα», τόνισε.

5 τροφές που εμποδίζουν την απώλεια βάρους

  1. Αβοκάντο
  2. Ελαιόλαδο
  3. Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών
  4. Γκρανόλα
  5. Smoothies

1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντογεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και υγιή λίπη, είναι ένα από τα αγαπημένα στους λάτρεις της υγείας. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι.

«Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης πυκνά σε θερμίδες. Ένα μόνο αβοκάντο μπορεί να περιέχει περίπου 250 έως 300 θερμίδες, οι οποίες μπορούν να αθροιστούν γρήγορα αν δεν είστε προσεκτικοί με τα μεγέθη των μερίδων», είπε η Guna.

2. Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αναδεικνύεται συχνά για τα φιλικά προς την καρδιά μονοακόρεστα λίπη και τα αντιοξειδωτικά του. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή λιπαρών, είναι επίσης γεμάτη θερμίδες.

«Μόνο μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Είναι εύκολο να το παρακάνετε όταν μαγειρεύετε ή το βάζετε στις σαλάτες, επομένως είναι σημαντικό να μετράτε τις μερίδες σας», εξήγησε η ειδικός.

3. Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρά τους είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Είναι ένα εύχρηστο σνακ και μπορεί να είναι μια φανταστική προσθήκη σε διάφορα πιάτα. Ωστόσο, μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλές σε θερμίδες.

«Μια χούφτα ξηρούς καρπούς μπορεί να περιέχει περίπου 200 θερμίδες και τα βούτυρα ξηρών καρπών μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερες. Να προσέχετε πόση ποσότητα καταναλώνετε, ειδικά αν τσιμπολογάτε κατευθείαν από το βάζο», τόνισε η Guna.

4. Γκρανόλα

Η γκρανόλα πωλείται συχνά ως υγιεινή τροφή, γεμάτη με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ωστόσο, πολλές γκρανόλες που αγοράζετε από τα καταστήματα είναι γεμάτες με πρόσθετα σάκχαρα και λίπη, με αποτέλεσμα ένα προϊόν με πολλές θερμίδες.

«Η γκρανόλα μπορεί να είναι μια κρυφή βόμβα θερμίδων», προειδοποίησε η Guna. «Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεγέθη μερίδων. Σκεφτείτε να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα στο σπίτι για να ελέγξετε τα συστατικά».

5. Smoothies

Τα smoothies μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώσετε φρούτα, λαχανικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αλλά μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε θερμίδες, ιδιαίτερα όταν παρασκευάζονται με φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και πρόσθετα γλυκαντικά.

«Τα smoothies μπορούν εύκολα να γίνουν παγίδες θερμίδων», προειδοποίησε η Guna. «Χρησιμοποιήστε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον γλυκαντικών και να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Πώς πρέπει να γίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος

xristiana

Δ. Θέρμης: Συγκέντρωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας Για Τους Σεισμόπληκτους Σε Τουρκία Και Συρία

xristiana

Υπερκέρδη: Με το χέρι στη σκανδάλη οι προμηθευτές για τον νέο κύκλο φορολόγησης

xristiana