ΚεντρικήΥγεία

Έρευνα ΠΟΥ: Τέσσερις βιομηχανικοί κλάδοι που… σκοτώνουν

14/6/2024

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η κατανάλωση αλκοόλ και η εισπνοή καυσαερίων προκαλούν κακό στην υγεία του ανθρώπου, καθώς συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους και τη δημιουργία νεοπλασιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με έκθεσή του που δημοσιοποίησε την Τετάρτη 12 Ιουνίου συγκεκριμενοποιεί και ποσοτικοποίησε τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων που προκαλούν τα προϊόντα τεσσάρων μεγάλων βιομηχανικών κλάδων, ιδιαίτερα αν κάποιος εκτίθεται καταχρηστικά σ’ αυτά.

Τους κλάδους της καπνοβιομηχανίας, της παραγωγής υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και ενέργειας (από υδρογονάνθρακες) στοχοποιεί ευθέως ο διεθνής Οργανισμός. Και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης των προϊόντων που θεωρούνται από τους ειδικούς ως υπεύθυνα για 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μόνο στην Ευρώπη.

Στόχος οι ευάλωτοι

«Οι τέσσερις αυτές βιομηχανίες σκοτώνουν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους κάθε μέρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε εμφατικά παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε. Η έρευνα του Οργανισμού κάλυψε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει 53 χώρες.

«Οι εμπορικές πρακτικές των κλάδων αυτών στηρίζονται στην εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ. Στηρίζονται δηλαδή στην εξαπάτηση των καταναλωτών και τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα δήθεν οφέλη των προϊόντων τους ή τη δήθεν φιλικότητα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων τους προς το περιβάλλον», είπε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

«Οι πρακτικές αυτές υπονομεύουν την προσπάθεια καταπολέμησης και περιορισμού των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.

«Μεγιστοποιούν τα κέρδη»

Κατά τον ΠΟΥ, με την προώθηση των προϊόντων τους οι γίγαντες του καπνού, των τροφίμων, των ορυκτών καυσίμων και του αλκοόλ παρεμβαίνουν στις προσπάθειες του Οργανισμού και άλλων φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο φονικών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

«Οι πρακτικές των μεγάλων ομίλων τροφοδοτούν ανισότητες στη δημόσια υγεία και θέτουν σημαντικά εμπόδια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης ασθενειών που ευθύνονται για τους περισσότερους πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι ο καρκίνος, οι χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και ο διαβήτης. Οι όμιλοι μεγιστοποιούν τα κέρδη τους και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΠΟΥ.

«Κατά τους επιστήμονες Υγείας το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία επηρεάζουν σχεδόν το 60% των ενηλίκων και σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στη Γηραιά Ήπειρο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2017) δείχνουν επίσης ότι ένας στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους στην Ευρώπη οφείλεται σε ανθυγιεινή διατροφή», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Φόροι και ενημέρωση

Για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού της γης ο ΠΟΥ συνιστά την εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών σε ό,τι αφορά κυρίως στην εμπορία προϊόντων επιβλαβών για την υγεία, στις μονοπωλιακές πρακτικές, στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών και στην εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων πληθυσμών σε περιόδους οικονομικών και άλλων κρίσεων.

«Τα ανθρώπινα όντα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα έναντι του εμπορικού κέρδους», επέμεινε ο υπεύθυνος για την Ευρώπη αξιωματούχος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, θυμίζοντας ότι σε παγκόσμια κλίμακα, ο καπνός, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα αλλαντικά, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ, που προωθούνται από τα βιομηχανικά λόμπι, ευθύνονται για 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Θα παρατηρούσε εδώ κανείς ότι, όντως, στην Ευρώπη πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης προϊόντων που είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες και βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιες φορές με μεγάλη επιτυχία, όπως στην περίπτωση του αγώνα για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Τσιγάρα και λουκάνικα

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο φόρος στα προϊόντα καπνού και έχει οριστεί δια νόμου ότι κανένα πακέτο των 20 τσιγάρων δεν θα πωλείται σε τιμή χαμηλότερη των 10 ευρώ. Στα υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα της Γαλλίας και άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, εξάλλου, χάρη (και) στην ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις του καπνού, το κάπνισμα δεν είναι πια μόδα.

Δεν συμβαίνουν ανάλογα με άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι στη Γαλλία, χώρα διάσημη για τα αλλαντικά της, ειδικός φόρος δεν έχει επιβληθεί στο επεξεργασμένο κρέας. Οι δε Γάλλοι, ενημερωμένοι ως επί το πλείστον για τη σύνδεση της (υπερ)κατανάλωσης αλλαντικών κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προτιμούν να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε κολονοσκόπηση παρά να περιορίσουν την κατανάλωσή τους…

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ιάκωβος Καμπανέλλης

xristiana

Συναυλία με τον Γιώργο Γιαννιά στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου

xristiana

Bob haircut: Τα 3 πιο «καυτά» στιλ που αξίζει να δοκιμάσετε

xristiana