20/6/2024
Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής μας κτλ., προκαλούν αλλαγές και στο λεγόμενο «μικροβίωμα του εντέρου». Αυτό οδηγεί σε λιγότερους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στο έντερο και μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας του, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη συνολική μας υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ο πληθυσμός των βακτηρίων, των ιών και άλλων μικροβίων, που «κατοικούν» στο έντερο και παίζουν ρόλο στην πέψη, αλλά και σε άλλες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών σημάτων, της ανοσολογικής απόκρισης και των ορμονών.
Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε ενέργειες έτσι ώστε η βιολογική μας ηλικία να είναι μικρότερη
Σε νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι μια νεότερη μικροβιακή ηλικία συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Τι δήλωσαν οι επιστήμονες σχετικά με την υγεία του εντέρου και τη γήρανση
Οι συγγραφείς της έρευνας υποστήριξαν ότι το παραπάνω εύρημα το οποίο επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες, σημαίνει ότι το μικροβίωμα θα μπορούσε να είναι στόχος για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι μεταβολικά υγιείς.
Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι:
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κακής υγείας του μικροβιώματος του εντέρου και του αυξημένου κινδύνου καταστάσεων που σχετίζονται με τη νοσηρότητα, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων της γήρανσης και των προβλημάτων που συχνά συνεπάγεται. Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε ενέργειες έτσι ώστε η βιολογική μας ηλικία να είναι μικρότερη και τα χρόνια που περνούν να μην μας γεμίζουν ανησυχίες ως προς την υγεία μας».
Για να λειτουργεί ο δεύτερος εγκέφαλός μας «ρολόι»
Το έντερο δεν έχει ονομαστεί τυχαία «δεύτερος εγκέφαλος», αφού φαίνεται να επηρεάζει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και τις σκέψεις μας. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είναι πιο υγιές;
Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου. Εξάλλου, το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας του εντέρου, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της απομάκρυνσης των αποβλήτων από τον οργανισμό.
Αποφεύγουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τροφίμα
Μια ακόμη καλή συνήθεια που είναι ωφέλιμο να υιοθετήσετε είναι ο περιορισμός των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή χρησιμοποιούνται σπάνια στην κουζίνα μας και κατηγορίες πρόσθετων που κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο και πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες καθώς και συντηρητικά τα οποία παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τυπικά, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες που η έρευνα έχει δείξει ότι υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων και οδηγούν σε ταχεία απορρόφηση.
Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, μειώνεται ο κορεσμός και επιβαρύνεται το μικροβίωμα του εντέρου, τα «καλά» βακτήρια που «κατοικούν» σε αυτό και από τα οποία εξαρτάται, όπως είπαμε, ως ένα μεγάλο βαθμό η καλή μας υγεία.
Ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά.
Καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ενισχύοντας την κινητικότητά του, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αυτές τους οι ιδιότητες, τις καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Θα τις βρείτε στα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Κοιμόμαστε καλά
Μια σταθερή- καλή ρουτίνα ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και ευεξία.
Συγκεκριμένα ως προς το έντερο, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων του, συμβάλλοντας δυνητικά σε φλεγμονές και προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.
Στοχεύστε ιδανικά σε επτά με εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.
Διαχειριζόμαστε το στρες
Παλαιότερη επιστημονική μελέτη είχε αποκαλύψει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από μια δυσφορία στο στομάχι. Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτών του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια πάθηση που περιλαμβάνει ένα σύνολο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
«Ακούστε» το έντερό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όποτε ανησυχείτε για πεπτικά συμπτώματα. Ακόμα κι αν τα προβλήματα οφείλονται σε συνήθειες του τρόπου ζωής, εκείνος θα σας υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο για να επαναφέρετε το γαστρεντερικό σας σύστημα.
Πηγή: https://www.in.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com