ΚεντρικήΥγεία

Άσκηση στην εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εξάψεων

4/6/2024

Νέα έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση μιας γνωστής παρενέργειας της εμμηνόπαυσης: των εξάψεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πολύ έντονη γυμναστική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάψεων.

Ειδικότερα, η απότομη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αύξησε τις πιθανότητες τόσο των αντικειμενικών όσο και των υποκειμενικών εξάψεων κατά 31% και 33%, αντίστοιχα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας και των επακόλουθων υποκειμενικών και αντικειμενικών εξάψεων τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου αφύπνισης όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης. «Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να συμβουλεύουν τις ασθενείς για τη σχέση αυτή, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα πολλαπλά γνωστά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας».

Η θερμοκρασία ήταν μόνο ένας παράγοντας που συνέβαλε στις υποκειμενικές εξάψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής τους κατά 38%.

«Επειδή η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρέασε τις πιθανότητες εμφάνισης εξάψεων, τροποποιήσεις, όπως η χρήση ελαφρύτερων κουβερτών και ρούχων ύπνου, καθώς και η διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου σε πιο δροσερή θερμοκρασία, μπορεί να βοηθήσουν στις νυχτερινές εξάψεις», πρόσθεσε η Faubion.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς τις βιώνει περίπου 80% των γυναικών, δήλωσαν οι ερευνητές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί αλλαγές στον υποθάλαμο που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος.

Ενώ η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει θεωρηθεί ένοχη για τις εξάψεις.

Πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η εκτέλεση περισσότερης σωματικής δραστηριότητας από ό,τι συνήθως σε μια ημέρα, σχετιζόταν με περισσότερες αναφορές για εξάψεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι εξίσου σημαντικό να αξιολογούνται αντικειμενικά οι εξάψεις με σωματική παρακολούθηση, επειδή δεν είναι όλες οι εξάψεις αισθητές, ιδίως τη νύχτα, όταν οι γυναίκες μπορεί να μην ξυπνούν κατά τη διάρκεια μιας έξαψης.

Στην τελευταία μελέτη, με επικεφαλής τη Sarah Witkowski, από το Τμήμα Άσκησης και Αθλητιατρικής του Smith College στη Μασαχουσέτη, συμμετείχαν σχεδόν 200 γυναίκες που βρίσκονταν στα τρία στάδια της εμμηνόπαυσης (προεμμηνόπαυση, περιεμμηνόπαυση και μετεμμηνόπαυση).

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες κορύφωσης της σωματικής δραστηριότητας που προηγούνται τόσο των αντικειμενικών όσο και των υποκειμενικών εξάψεων τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου αφύπνισης όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι, τουλάχιστον κατά τους μη καλοκαιρινούς μήνες, η σωματική δραστηριότητα και το θερμότερο περιβάλλον ύπνου, σχετίζονται με τις εξάψεις. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των ασθενών ότι η απότομη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να ακολουθείται από εξάψεις, η σωματική δραστηριότητα ωστόσο, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και οι γυναίκες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από τη σωματική κίνηση στη μέση ηλικία»

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Την Αταξία Του Φρίντριχ

xristiana

Debate για την παραβατικότητα ανηλίκων και το bullying

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 15/7

xristiana