ΚεντρικήΥγεία

Το σούπερ μπαχαρικό που προστατεύει από Αλτσχάιμερ – Βοηθά στο αδυνάτισμα

3/6/2024

Το τζίντζερ που έχει πικάντικη και πιπεράτη γεύση και δίνει ένα υπέροχο άρωμα στα πιάτα σας. Παράλληλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά.

Το τζίντζερ έχει τις ρίζες του στην Ανατολή, αφού οι Ινδοί και οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας, σας βοηθά να χάσετε βάρος, να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα, να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως και πολλά άλλα.

Το τζίντζερ

Το τζίντζερ προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Προσθέτει γεύση σε γλυκά και αλμυρά φαγητά και έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και είναι στενά συνδεδεμένο με τον κουρκουμά και το κάρδαμο.

Το ρίζωμα (υπόγειο τμήμα του στελέχους) είναι το τμήμα που χρησιμοποιείται συνήθως ως μπαχαρικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή ως λάδι. Εμφανίζεται σε πολλές συνταγές καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, οικιακές θεραπείες και καλλυντικά.

Τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία:

 1. Έχει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες
 2. Καταπολεμά τη ναυτία
 3. Βοηθά στην απώλεια βάρους
 4. Αντιμετωπίζει την οστεοαρθρίτιδα
 5. Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις
 6. Καταπολεμά τη χρόνια δυσπεψία
 7. Μειώνει τον πόνο κατά την έμμηνο ρύση
 8. Μειώνει τη χοληστερόλη
 9. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
 10. Προστατεύει από Αλτσχάιμερ

1. Έχει ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το τζίντζερ έχει μακρά ιστορία χρήσης σε διάφορες μορφές παραδοσιακής και εναλλακτικής ιατρικής. Έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την πέψη, να μειώσει τη ναυτία και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Το μοναδικό άρωμα και η γεύση του τζίντζερ προέρχονται από τα φυσικά του έλαια, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η τζιντζερόλη.

Η τζιντζερόλη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση του τζίντζερ. Είναι υπεύθυνη για πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ.

Η τζιντζερόλη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, σύμφωνα με έρευνες.

Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκύπτει από την ύπαρξη πολλών ελεύθερων ριζών στο σώμα.

2. Καταπολεμά τη ναυτία

Το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, κοινώς γνωστής ως πρωινή ναυτία.

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τον εμετό για άτομα που υποβάλλονται σε ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία.

Το τζίντζερ μπορεί να μην είναι κατάλληλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για άτομα που βρίσκονται κοντά στον τοκετό και για άτομα με ιστορικό απώλειας εγκυμοσύνης ή κολπικής αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να είναι ακατάλληλο για όσους έχουν διαταραχές της πήξης. Καλό είναι τα άτομα αυτά να συμβουλεύονται πρώτα τον ιατρό τους.

3. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το τζίντζερ παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος τζίντζερ μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, την αναλογία μέσης-ισχίων και την αναλογία ισχίων σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Η ικανότητα του τζίντζερ να επηρεάζει την απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε ορισμένους μηχανισμούς, όπως η δυνατότητά του να μειώνει τη φλεγμονή.

4. Αντιμετωπίζει την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει εκφυλισμό των αρθρώσεων, που οδηγεί σε συμπτώματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

Μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της αναπηρίας. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν 0,5-1 γραμμάριο τζίντζερ την ημέρα για 3-12 εβδομάδες.

5. Προστατεύει από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε σημαντική μείωση του σακχάρου νηστείας και της HbA1c σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 μετά τη λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ.

Η ανασκόπηση εξέτασε τα αποτελέσματα από 10 δοκιμές, στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν 1.200-3.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα για 8-13 εβδομάδες.

Μετά από 12 εβδομάδες:

 • το σάκχαρο νηστείας τους ήταν 12% χαμηλότερο
 • τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης Α1c (HbA1c) ήταν 10% χαμηλότερα
 • ο λόγος απολιποπρωτεΐνης Β/απολιποπρωτεΐνης Α-Ι ήταν 28% χαμηλότερος
 • τα επίπεδα μηλονδιαλδεΰδης (MDA) ήταν 23% χαμηλότερα.

Ένας υψηλός λόγος απολιποπρωτεΐνης Β/απολιποπρωτεΐνης Α-Ι και υψηλά επίπεδα μηλονδιαλδεΰδης (MDA) μπορεί να είναι αποτέλεσμα οξειδωτικού στρες, ενός υποπροϊόντος του οξειδωτικού στρες. Είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

6. Καταπολεμά τη χρόνια δυσπεψία

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από το στομάχι.

Η λειτουργική δυσπεψία είναι όταν ένα άτομο έχει δυσπεψία – με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού, ρέψιμο και ναυτία – χωρίς σαφή λόγο. Συχνά εμφανίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός παρασκευάσματος τζίντζερ πριν από την κατανάλωση ενός κύριου γεύματος βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα δυσπεψίας σε άτομα με λειτουργική δυσπεψία, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

7. Μειώνει τον πόνο κατά την έμμηνο ρύση

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσμηνόρροια, γνωστή και ως πόνος της περιόδου. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου της εμμήνου ρύσεως.

8. Μειώνει τη χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σε μια ανασκόπηση 26 δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τζίντζερ μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη, ενώ αύξησε την HDL χοληστερόλη. Ακόμη και δόσεις μικρότερες από 1.500 mg την ημέρα ήταν αποτελεσματικές.

9. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το τζίντζερ μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της τζιντζερόλης και διαφόρων άλλων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γαστρεντερικών καρκίνων, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.

10. Προστατεύει από Αλτσχάιμερ

Τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις στο τζίντζερ μπορούν να αναστείλουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής και στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΟΦ: Ανακαλεί σαπούνι για τα χέρια με αντισηπτική δράση

xristiana

Ντιζάινερ σχεδίασε χαλιά που δείχνουν τέσσερις διάσημους ποταμούς – Θέλει να αναδείξουν την ρύπανση από τα πλαστικά

xristiana

Ε.Σ.Α.ΜεΑ.: Νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Για Νέους Με Αναπηρία Ή Χρόνια Πάθηση

xristiana