ΚεντρικήΥγεία

Το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις ξυπνήσετε, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

27/6/2024

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι συμβουλές για την υγεία και την ευεξία αφθονούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλες σωστές και αποτελεσματικές. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα όσες προέρχονται από εγκεκριμένους και αναγνωρισμένους επιστήμονες.

Ο Andrew Huberman είναι νευροεπιστήμονας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. Παρουσιάζει επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή podcast στην πλατφόρμα της Apple, το «Huberman Lab», το οποίο έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 220 επεισόδια για θέματα νευροεπιστήμης, ανθρώπινης συμπεριφοράς και υγείας.

Πρόσφατα ο Andrew Huberman βρέθηκε καλεσμένος στην πασίγνωστη εκπομπή του Jimmy Fallon, «The Tonight Show», όπου μίλησε για μια σειρά από θέματα και αποκάλυψε τη μοναδική και καλύτερη κίνηση που πρέπει όλοι να κάνουμε μόλις ξυπνάμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον οργανισμό μας και να αξιοποιήσουμε την ημέρα που ξεκινάει.

Η καλύτερη κίνηση για το πρωινό σας

Σύμφωνα με τον Andrew Huberman, η καλύτερη πρακτική που πρέπει να ακολουθήσετε μόλις ξυπνήσετε είναι να εκτεθείτε σε έντονο φως, κατά προτίμηση ηλιακό φως, για περίπου 5 έως 15 λεπτά.

«Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα», είπε ο Huberman και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η καλύτερη κίνηση όχι μόνο για την ποιότητα του ύπνου αλλά εν γένει για την ψυχική και σωματική υγεία». «Λάβετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το ξύπνημα, έντονο φως».

Δεν χρειάζεται ενέργεια, δεν χρειάζεται καφεΐνη, ενυδάτωση ή βιταμίνες. Είναι τόσο απλή κίνηση, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμη και η απάντηση, όπως σημειώνει ο Huberman, βρίσκεται στην βιολογία.

Όταν το φως χτυπά τα μάτια σας – ενώ ο ήλιος είναι ακόμα χαμηλά στον ουρανό ή ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα – ενεργοποιείται ένα σύνολο νευρώνων. Αυτοί οι νευρώνες, τα ενδογενώς φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς με μελανοψίνη, στέλνουν ένα άμεσο σήμα στον εγκέφαλο για να τεθεί σε εγρήγορση και να θέσει στην ίδια κατάσταση ολόκληρο το σώμα.

Ρυθμίζοντας το «βιολογικό χρονόμετρο»

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διάθεση και εστίαση. Επιπλέον, αυτή η απλή πράξη ρυθμίζει ένα «βιολογικό χρονόμετρο» ώστε να νιώσετε υπνηλία σε περίπου 16 ώρες. Το αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας, όταν το χρονόμετρο μηδενίσει, είναι πως θα κοιμηθείτε πιο εύκολα, απολαμβάνοντας έναν ποιοτικότερο και πιο βαθύ ύπνο.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε όταν ξαπλώνετε, αυτή μπορεί να είναι μια συμβουλή που αξίζει να δοκιμάσετε. Αυτό που την ξεχωρίζει από πολλές άλλες μεθόδους είναι η απλότητα της εφαρμογής της και ότι δεν απαιτεί χρόνο: Την εφαρμόζετε σην αρχή της ημέρας, μόλις ξυπνήσετε.

«Αυτό είναι το θεμέλιο», λέει ο Andrew Huberman. Όλα έχουν να κάνουν με τον κιρκάδιο ρυθμό, τη βιολογική περιοδική διαδικασία που ρυθμίζει μια σειρά από κρίσιμες λειτουργίες του οργανισμού βάσει ενός 24ωρου και της εναλλαγής, ημέρας με νύχτα. Από αυτόν καθορίζονται οι συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλλαγές σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται από την 24ωρη περιστροφή του πλανήτη μας γύρω από τον ήλιο.

Ακολουθώντας αυτήν την απλή συμβουλή του Huberman, μπορείτε να βελτιώσετε την καθημερινή σας διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική σας υγεία και ευεξία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το εύκολο trick για να κάνετε το βλέμμα σας πιο έντονο

xristiana

«Εξυπηρέτηση και Συναλλαγή με άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις»

xristiana

Απολογισμός Έργου 2023| “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

xristiana