ΚεντρικήΥγεία

Τι κάνουν τα αντιόξινα στη γαστρεντερίτιδα

8/6/2024

Η γαστρεντερίτιδα προκαλεί ναυτία, πόνο στο στομάχι, διάρροια και έμετο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από τη γαστρεντερίτιδα στο σπίτι. Συνήθως, η ασθένεια υποχωρεί μόνη της μέσα σε λίγες μέρες.

Τα αντιόξινα είναι μια ομάδα φαρμάκων που αναπτύχθηκαν αρχικά ως θεραπεία για τα πεπτικά έλκη. Βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου και μπορούν να βοηθήσουν στη δυσπεψία και την καούρα.

Βοηθούν τα αντιόξινα στη γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, συνήθως από ιό ή βακτήρια. Η διάρροια και ο έμετος είναι ο τρόπος του σώματος να απαλλαγεί από τα μικρόβια αυτά.

Γι’ αυτό η ξεκούραση και η σωστή ενυδάτωση είναι οι κύριες θεραπείες για τη γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, δεν θα χρειαστείτε φάρμακα για τον έμετο και τη διάρροια, εκτός εάν χάνετε πολλά υγρά και αφυδατώνεστε.

Ένας τύπος αντιόξινου είναι το υποσαλικυλικό βισμούθιο (bismuth subsalicylate), το οποίο είναι το δραστικό συστατικό στα περισσότερα αντιόξινα προϊόντα για τη διάρροια, τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διάρροια λόγω γαστρεντερίτιδας, ειδικά εάν χάνετε πολλά υγρά λόγω διάρροιας και δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Ποια θεραπεία βοηθά στη γαστρεντερίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρεντερίτιδα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία. Η ανάπαυση θα βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει την μόλυνση. Απλά θα πρέπει να κάνετε υπομονή.

Μερικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Εάν έχετε πυρετό, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με αντιπυρετικά για να νιώσετε πιο άνετα και να ξεκουραστείτε. Εάν διατρέχετε κίνδυνο αφυδάτωσης, επικοινωνήστε με γιατρό. Ίσως σας συστήσει φάρμακα για τη ναυτία, τον έμετο ή τη διάρροια για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Διαφορετικά, η ξεκούραση και η ενυδάτωση είναι τα πιο σημαντικά πράγματα. Εάν κάνετε εμετό, πίνετε μικρές γουλιές διαυγούς υγρού ή πιπιλίστε παγάκια για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά.

Τι επιδεινώνει τη γαστρεντερίτιδα

Πιθανότατα δεν θα έχετε όρεξη να φάτε ή να πιείτε πολύ όταν έχετε γαστρεντερίτιδα. Η απώλεια της όρεξης είναι κοινή και αναμενόμενη. Εάν νιώθετε έτοιμοι να φάτε, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο ερεθισμό στο πεπτικό σας σύστημα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • ποτά με καφεΐνη, όπως αναψυκτικά, καφέδες και ενεργειακά ποτά
  • τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τηγανητά, ψημένα προϊόντα και κρέας

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό εάν έχετε γαστρεντερίτιδα

Τα περισσότερα άτομα με γαστρεντερίτιδα μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι και δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:

  • έχετε αιματηρή διάρροια
  • έχετε έντονο πόνο στο στομάχι που επιδεινώνεται
  • παρουσιάζετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως αίσθημα ζαλάδας, μειωμένη ούρηση ή ούρα σκούρου χρώματος

Πηγή: healthline.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Για να κάψεις λίπος πριν την παραλία κάνε αυτές τις δραστηριότητες

xristiana

Πάτρα: Σεμινάριο για την «Δικαιωματική Προσέγγιση της Αναπηρίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 13/10

xristiana