ΚεντρικήΚοινωνικά

Τάσος Μπιρσίμ: Πέθανε ο σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου

6/6/2024

Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Μπιρσίμ, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Θλίψη σκόρπισε στον τηλεοπτικό, καλλιτεχνικό αλλά και πολιτικό χώρο η ανακοίνωση του θανάτου του σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024.

Την είδηση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ έκανε γνωστή ο γιος του.

Όπως ανέφερε έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 18:55. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης είχε συνδέσει το όνομά του με τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε αφήσει το στίγμα του τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση.

Η εξόδιος ακολουθία και αποτέφρωσή του θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Τάσος Μπιρσίμ

Ο Τάσος Μπιρσίμ υπήρξε διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980 και προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στα κανάλια AΝΤ1, MEGA και ΣΚΑΙ στην Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα. Για πολλούς ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωνε την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Δημιούργησε και επεξεργάστηκε το πρώτο έγχρωμο σήμα αρχής και τέλους του δελτίου ειδήσεων με τη χρήση λέιζερ και ειδικών εφέ για την ΕΡΤ.

Είχε προσωπική σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε φτιάξει τη δική του μοναδική σχολή στις καλύψεις των πολιτικών συγκεντρώσεων αφήνοντας τη σφραγίδα του στα πιο μεγάλα ελληνικά πολιτικά γεγονότα με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Το διάστημα μεταξύ 1987-1989 είχε αναλάβει τη θέση του διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ Α.Ε.

Είχε την σκηνοθεσία και την οργάνωση Παραγωγής στην εκπομπή «Ένας μετανάστης στον Λευκό Οίκο» στις 08.08.1988 για τον υποψήφιο Πρόεδρο των Η.Π.Α , Μάικ Δουκάκη.

Ήταν πίσω από την τηλεσυνέντευξη μέσω δορυφόρου LIVE για το ABC, του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Είχε εμπνευστεί και πραγματοποίησε την πρώτη Πανευρωπαικά τηλεσυνεδρίαση μέσω δορυφόρου των “Έξι για την Ειρήνη” ( Παπανδρέου, Πάλμε, Αλφονσίν, Νιερέρε, Γκάντι, Ντε λα Μαντρίτ ), η οποία σχολιάσθηκε με πολύ θετικό τρόπο από τον Διεθνή Τύπο.

Οργάνωσε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία πρωινής ζώνης – για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση ( ΕΤ-1) – με την εκπομπή “Μια καλημέρα είναι αυτή”.

Ανάμεσα στα γεγονότα που έφεραν τη δική του σκηνοθετική υπογραφή ήταν η υποδοχή του Ευρώ το 2004, η Τελετή εγκαινίων Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 2001, η Τελετή Millennium – “Υποδεχόμαστε το 2000 στο ΦΩΣ της Ακρόπολης”, τα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης το 2004.

Οργάνωσε και σκηνοθέτησε μεγάλα live διεθνή πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Από το Ράλι Ακρόπολις, στους Μεσογειακούς Αγώνες Στίβου, το Ευρωμπάσκετ, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, την υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 καθώς και την τελετή έναρξης, τελετή λήξης του ΑΘΗΝΑ ’97.

Το συγκινητικό αντίο από τον γιο του

Την είδηση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ έκανε γνωστή ο γιος του Στάμος με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook:

«Καληνύχτα πατέρα.

Άντεξες. Θαρραλέα πολέμησες και μέχρι την τελευταία πνοή σου η κάμερά σου σταθερή. Θετική. Φωτεινή. Όπως και η ζωή σου, η καριέρα σου. Η οικογένειά σου. Όλους τους αγκάλιαζες με την πιο μεγάλη προστατευτική αγκαλιά. Να τους καθοδηγήσεις. Να τους αγαπήσεις. Να τους συμβουλέψεις.

Ώρα να ξεκουραστείς πατέρα. Αντίο…».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η εμπειρία του γυναικολόγου

xristiana

Μια αγκαλιά τραγούδια για τον «Ορίζοντα»

xristiana

Υλοποίηση Δράσης Ενημέρωσης Στο Πλαίσιο Του Έργου ΔικαίωμΑ

xristiana