ΚεντρικήΥγεία

Πρωτοποριακό Ιαπωνικό φάρμακο για την αναγέννηση δοντιών θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους για πρώτη φορά

1/6/2024

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου η απώλεια ενός δοντιού δεν είναι πλέον μόνιμο πρόβλημα. Οι εξελίξεις στην οδοντιατρική τεχνολογία καθιστούν αυτό το όραμα πραγματικότητα, με πολλές υποσχόμενες καινοτομίες στον ορίζοντα.

Μια από αυτές τις εξελίξεις είναι η δυνατότητα να μπορούν αναπτυχθούν και πάλι δόντια χρησιμοποιώντας τεχνολογία βλαστοκυττάρων. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Columbia έχει δείξει ότι η διέγερση των υπαρχόντων βλαστοκυττάρων στη γνάθο με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων δοντιών. Ένας σκελετός βοηθά να κατευθυνθεί η ανάπτυξη και μέσα σε μόλις εννέα εβδομάδες μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο δόντι. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται τώρα στο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους, προσφέροντας ελπίδα για μόνιμη λύση στην απώλεια δοντιών στο μέλλον.

Μια άλλη συναρπαστική εξέλιξη είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη τρίτης σειράς δοντιών. Επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο που στοχεύει ένα γονίδιο που περιορίζει την ανάπτυξη των δοντιών. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν και στόχος είναι να είναι διαθέσιμο αυτό το φάρμακο για οδοντιατρική χρήση έως το 2030. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους έχουν χάσει τα δόντια τους λόγω σοβαρών κοιλοτήτων ή ασθενειών των δοντιών

Γιατί είναι σημαντικό

Ο Δρ. Katsu Takahashi, επικεφαλής της Οδοντιατρικής και Στοματικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Kitano Hospital στην Οσάκα της Ιαπωνίας, εργάζεται πάνω σε μια επαναστατική θεραπεία που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων δοντιών. Η έρευνα του Δρ. Takahashi επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που στοχεύει το γονίδιο USAG-1, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη δοντιών. Η ομάδα του έχει ήδη πετύχει την ανάπτυξη “τρίτης γενιάς” δοντιών σε πειραματόζωα, συμπεριλαμβανομένων ποντικών και νυφίτσων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομαδικά εργαστήρια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο Φύλων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.

xristiana

23η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Χοροστάσι

xristiana

Το midi bob είναι το καρέ κούρεμα που ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες!

xristiana