Κεντρική

Ολυμπία Δουκάκη: H βραβευμένη με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός

Αμερικανίδα ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής, η Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis) θήτευσε και διακρίθηκε για πολλά χρόνια στο θεατρικό σανίδι, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή από τον ρόλο της σαρδόνιας μεσήλικης μητέρας που συμβουλεύει την ξεροκέφαλη κόρη της για τα αισθηματικά της στη ρομαντική κομεντί του Νόρμαν Τζούισον «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» («Moonstruck, 1987) για τον οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ τον επόμενο χρόνο.

Η Ολυμπία Δουκάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1931 στο Λόουελ της Μασαχουσέτης από γονείς ελληνικής καταγωγής από τη Λέσβο και την Πελοπόννησο. Ξάδελφός της είναι ο πολιτικός Μάικλ Δουκάκης, που διετέλεσε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος το 1988.

Η Ολυμπία Δουκάκη σπούδασε φυσιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αλλά γρήγορα την κέρδισε η υποκριτική. Ξεκίνησε την καριέρα της από πρωτοποριακούς θιάσους του λεγόμενου Off-Broadway και το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο Obie για την ερμηνεία της στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο άντρας είναι άντρας».

Τη δεκαετία του 1970 είχε ιδρύσει το Whole Theater στο Μονκλέρ, του Νιου Τζέρσεϊ, μαζί με τον σερβικής καταγωγής σύζυγό της, τον ηθοποιό Λούις Ζόριτς, με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 1962 έως τον θάνατό του το 2018. Το ζευγάρι απέκτησε δύο γιους και μια κόρη.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Ιχθύ, η καθημερινή σου ζωή φαίνεται να αλλάζει»

xristiana

Θεσσαλονίκη: 4.000 Καφέ Κάδοι Κομποστοποίησης Θα Μοιραστούν Σε Αστυνομικούς

xristiana

Πέντε smoothies για ενέργεια

xristiana