2/6/2024
Το μαγνήσιο βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και δημιουργεί νέες πρωτεΐνες. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι περίπου ο μισός πληθυσμός δεν λαμβάνει αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό που τονώνει το σώμα.
Αν ανατρέξετε στη χημεία του γυμνασίου, το στοιχείο μαγνήσιο μπορεί αόριστα να φέρνει στο νου αναμνήσεις του περιοδικού πίνακα. Χρησιμοποιείται για να κάνει τα αεροπλάνα ελαφρύτερα.
Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυροτεχνημάτων. Βρίσκεται επίσης σε μια σειρά από θρεπτικές τροφές που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.
Ακριβώς όπως το μαγνήσιο κάνει τα πυροτεχνήματα να ανάβουν, χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να εκτελέσει μια σειρά από λειτουργίες.
Για πολλούς ανθρώπους, οι επιπτώσεις του χαμηλού μαγνησίου ή της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι ήπιες και ίσως ούτε καν ορατές. Για άλλους, μπορεί να είναι σοβαρά επιζήμιο για την ευημερία τους. Ο Naoki Umeda, ειδικός στην ολοκληρωμένη ιατρική στην Κλινική του Κλίβελαντ, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το σημαντικό ορυκτό.
Γιατί χρειαζόμαστε μαγνήσιο;
Μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις δυνάμεις του θειικού μαγνησίου (γνωστός και ως αλάτι Epsom) να μειώνει το άγχος και τον πόνο. Το μαγνήσιο συνιστάται επίσης ως φάρμακο για την καταπολέμηση της ημικρανίας.
Ως μέρος της διατροφής, το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματός σας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) λέει ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί μαγνήσιο για μια σειρά από καθήκοντα που σας κρατούν υγιείς, όπως:
- Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Παραγωγή πρωτεΐνης, οστών και DNA.
- Μυϊκή λειτουργία.
- Λειτουργία νεύρων.
«Τελικά, το να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο όχι μόνο σας βοηθά να διατηρήσετε την καλή υγεία γενικά, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος, τις ημικρανίες ή τους μυϊκούς πόνους», λέει ο Δρ. Umeda.
10 σημάδια έλλειψης μαγνησίου
Πολλοί άνθρωποι ζουν με χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα μαγνησίου. Αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ λέει επίσης ότι δεν είναι τόσο συνηθισμένο να υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου. Έτσι, μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και να μην το καταλαβαίνετε καν.
«Οι ελλείψεις μαγνησίου μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν, εν μέρει επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια μεγάλη ποικιλία άλλων προβλημάτων υγείας. Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα», δηλώνει ο Δρ. Umeda.
Μερικά από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου μπορεί να είναι:
- Κούραση.
- Απώλεια όρεξης.
- Μυικοί σπασμοί.
- Ναυτία.
- Ακαμψία.
- Αδυναμία.
- Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί.
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
- Αλλαγές προσωπικότητας.
- Επιληπτικές κρίσεις.
Τα τέσσερα τελευταία, μάλιστα, αποτελούν συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου όταν αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί για καιρό, με αποτέλεσμα τα πράγματα να χειροτερέψουν και να οδηγήσουν σε σοβαρή ανεπάρκεια.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου. Μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος ή να ελέγξει τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα.
Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής
Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται μεταξύ 400 και 420 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγνησίου κάθε μέρα. Για τις γυναίκες, η σύσταση είναι 310 έως 320 mg την ημέρα.
Η προσθήκη περισσότερου μαγνησίου στη διατροφή σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα ανεπάρκειας. Στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο περιλαμβάνονται:
- Χόρτα.
- Ξερά φασόλια.
- Ξηροί καρποί.
- Σπόροι.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως.
Επίσης, μια απλή σαλάτα με μάνγκο, αβοκάντο και μαύρα φασόλια είναι ένας γευστικός τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα μαγνησίου σας υγιή. Τόσο το αβοκάντο όσο και τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
Συμπληρώματα μαγνησίου
Η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών και ανόργανων συστατικών θα πρέπει πάντα να ξεκινά με την προσέγγιση «πρώτα τα τρόφιμα». Εάν η διατροφή σας από μόνη της δεν το πετυχαίνει, όμως, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να σας βοηθήσει.
Ποιο είναι κατάλληλο για εσάς; Ο Δρ. Umeda λέει ότι είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποια φόρμουλα μπορεί να είναι καλύτερη για εσάς.
«Δεν υπάρχουν οριστικά επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να αποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος μαγνησίου είναι καλύτερο από ένα άλλο», καταλήγει.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com