ΚεντρικήΥγεία

Ενεργειακά ποτά: Για ποιους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

7/6/2024

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε επτά ασθενείς που είχαν καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά λίγο πριν υποστούν καρδιακή ανακοπή, από μια ομάδα 144 επιζώντων που αντιμετωπίστηκαν στην Κλινική Mayo.

«Αν και ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρός και ο απόλυτος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού είναι ακόμη μικρότερος, οι ασθενείς με γνωστή γενετική καρδιοπάθεια που προδιαθέτει για αιφνίδιο θάνατο, θα πρέπει να σταθμίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη από την κατανάλωση τέτοιων ποτών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Michael Ackerman, γενετικός καρδιολόγος στην Κλινική Mayo.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν 80-300 mg καφεΐνης ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα 100 mg που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι καφέ, σημείωσαν οι ερευνητές.

Περιέχουν επίσης άλλα διεγερτικά όπως η ταυρίνη και το γκουαρανά που δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτά τα συστατικά των ενεργειακών ποτών θα μπορούσαν να μεταβάλουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία του καρδιακού μυός με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιακού ρυθμού, προκαλώντας τελικά την αιφνίδια ανακοπή της καρδιάς.

Εξετάζοντας τους επτά ασθενείς της μελέτης, ο Ackerman σημείωσε ότι άλλοι παράγοντες πιθανώς συνέβαλαν στην καρδιακή ανακοπή τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η στέρηση ύπνου, η αφυδάτωση, η δίαιτα ή η ακραία νηστεία και η χρήση φαρμάκων που παρεμβαίνουν στον καρδιακό ρυθμό.

«Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών πιθανότατα συνδυάστηκε με άλλες μεταβλητές για να δημιουργήσει μια “τέλεια καταιγίδα” παραγόντων κινδύνου, οδηγώντας σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε.

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο Ιταλός καρδιολόγος Δρ. Peter Schwartz δήλωσε ότι η «κοινή λογική» υπαγορεύει να θεωρούνται τα ενεργειακά ποτά ως πιθανός παράγοντας καρδιακής ανακοπής.

«Οι επικριτές θα μπορούσαν να πουν για αυτά τα ευρήματα, ότι πρόκειται απλώς για μια τυχαία συσχέτιση. Εμείς, όπως και η ομάδα της Mayo Clinic, γνωρίζουμε απόλυτα ότι δεν υπάρχουν σαφείς και οριστικές αποδείξεις ότι τα ενεργειακά ποτά πράγματι προκαλούν απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά θα ήταν παράλειψη αν δεν κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου», δήλωσε ο Schwartz, διευθυντής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Γενετικής στο IRCCS Istituto Auxologico Italiano στο Μιλάνο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart Rhythm.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημερίδα “Ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ανακύκλωσης”

xristiana

Φιλοθέη – Ψυχικό: Διαδικτυακή ομιλία «Πώς μαθαίνουμε στο παιδί μας τη δεξιότητα της υπομονής»

xristiana

Στην ευρωπαϊκή λίστα του ENTSO-E η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας άνω των €8 δισ.

xristiana