16/5/2024
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ένας νέος, λιγότερο δαπανηρός τρόπος εντοπισμού των ατόμων που μπορεί να υποστούν καταστροφικούς τραυματισμούς από πτώση.
Η οστεοπόρωση προκαλεί εύθραυστα οστά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων των οστών. Είναι κοινή μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά παραμένει μια από τις πιο υποδιαγνωσμένες και μη θεραπευμένες ιατρικές καταστάσεις στον κόσμο. Πολλοί δεν παρατηρούν συμπτώματα εύθραυστων οστών μέχρι να υποστούν ένα κάταγμα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη.
Ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις με ακτίνες Χ (dual-energy X-ray absorptiometry) μπορούν να μετρήσουν την οστική πυκνότητα. Η σχετική βαθμολογία μετρά την ποιότητα των οστών και προβλέπει νέα κατάγματα, λόγω άλλων παραγόντων ανεξάρτητων από την οστική πυκνότητα. Ωστόσο, το πώς το σωματικό λίπος επηρεάζει την υγεία των οστών ήταν ασαφές μέχρι τώρα.
Πώς έγινε και τι έδειξε η ελληνική έρευνα
Έλληνες ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 14 ανδρών και 101 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη, που δεν είχαν ιστορικό οστεοπόρωσης.
Διαπίστωσαν ότι:
- Όσοι είχαν υπερβολικό σωματικό λίπος, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) τους, είχαν χαμηλή ποιότητα οστών στη σπονδυλική τους στήλη.
- Η χαμηλότερη ποιότητα οστού στο δοκιδωτό οστό της σπονδυλικής στήλης (γνωστό και ως σπογγώδες οστό) συνδέθηκε με περισσότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά.
- Σε πιο πιο προσεκτική ματιά στην κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα, τα άτομα με υψηλότερη μάζα λίπους στα χέρια τους ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ποιότητα οστού και δύναμη στη σπονδυλική στήλη.
Τι είπαν οι ερευνητές
“Απρόσμενα, εντοπίσαμε για πρώτη φορά, ότι η σωματική σύνθεση των χεριών -ιδιαίτερα η λιπώδης μάζα των χεριών- σχετίζεται αρνητικά με την ποιότητα και τη δύναμη των οστών των σπονδύλων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το υποδόριο λίπος του βραχίονα, το οποίο μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί ακόμη και με την απλή και φθηνή μέθοδο του ‘τσιμπήματος’ στις πτυχώσεις του δέρματος, μπορεί να αναδειχθεί ως χρήσιμος δείκτης της ποιότητας των οστών της σπονδυλικής στήλης, προβλέποντας πιθανώς τον κίνδυνο κατάγματος των σπονδύλων”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Εύα Κασσή, ενδοκρινολόγος και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δρ. Κασσή επισήμανε ότι το σπλαχνικό λίπος -μια μορφή λίπους που περιβάλλει τα όργανα και είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτό- συσχετίστηκε ισχυρά με τη χαμηλή ποιότητα των οστών. Το σπλαχνικό λίπος περιέχει μόρια που δημιουργούν φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η αυξημένη φλεγμονή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και τη δύναμη των οστών στη σπονδυλική στήλη.
Μεγαλύτερες μελέτες θα χρειαστεί να επαληθεύσουν περαιτέρω αυτή τη νέα συσχέτιση μεταξύ του λίπους στο χέρι και του κινδύνου κατάγματος της σπονδυλικής στήλης. Οι μελλοντικές μελέτες της ομάδας θα περιλαμβάνουν την αύξηση του μεγέθους των συμμετεχόντων και τη συμπερίληψη νεαρότερων ενηλίκων (30-50 ετών) μαζί με περισσότερους άνδρες.
Χρησιμοποιώντας ως δείκτη την απώλεια λίπους στο χέρι, οι συγγραφείς σχεδιάζουν επίσης να προσδιορίσουν την καλύτερη ρουτίνα σωματικής άσκησης που στοχεύει το σπλαχνικό λίπος και το άνω μέρος του σώματος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι συγγραφείς της μελέτης παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο 26ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Στοκχόλμη.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com