ΚεντρικήΥγεία

7 είδη τσαγιού που θα σας βοηθήσουν στη μάχη κατά των περιττών κιλών

21/5/2024

Ορισμένες ποικιλίες τσαγιού δεν προσφέρουν μόνο στιγμές απόλαυσης, αλλά μπορούν και να σας δώσουν πλεονέκτημα στο ταξίδι σας για την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που προάγουν τη γενική υγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και περιορίζουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Η ενσωμάτωση, λοιπόν, ροφημάτων από διάφορα βότανα στην καθημερινότητά σας μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα ευεργετική συνήθεια.

Ακολουθούν επτά είδη τσαγιού που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες. Η έρευνα δείχνει ότι οι κατεχίνες μπορούν να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του σώματός σας στην καύση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία το σώμα σας καίει θερμίδες. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους, ενθαρρύνοντας το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος πιο εύκολα ως πηγή ενέργειας.

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι, αν και λιγότερο γνωστό από το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη του στην απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε αυτόν τον τομέα. Η διαδικασία ζύμωσης που υφίσταται το μαύρο τσάι αυξάνει τα επίπεδα των φλαβονοειδών, ιδιαίτερα των θεαφλαβινών και των θεαρουμπιγινών, που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Τα δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού είναι πιο αποτελεσματικές από τις αντίστοιχες του πράσινου τσαγιού, όσον αφορά τις θετικές επιδράσεις στο βάρος. Τέλος, όπως και στο πράσινο τσάι, η παρουσία καφεΐνης στο μαύρο τσάι έχει τη δική της συμβολή στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης.

Τσάι Oolong

Το τσάι oolong, κάτι ανάμεσα σε πράσινο και μαύρο τσάι όσον αφορά τα επίπεδα οξείδωσης, ξεχωρίζει για τα οφέλη του στη διαχείριση του βάρους. Χάρη στη μοναδική διαδικασία ζύμωσης, το τσάι oolong περιέχει ένα ευρύ φάσμα πολυφαινολικών ενώσεων που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας τον μεταβολισμό του λίπους και αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος πιο αποτελεσματικά.

Μία έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τσαγιού oolong για δύο εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη οξείδωση του λίπους. Μία δεύτερη μελέτη συνέδεσε το τσάι oolong με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, ευνοώντας έτσι τη διαδικασία απώλειας κιλών.

Τσάι μέντας

Το τσάι μέντας είναι ακόμη ένας φυτικός σύμμαχος στη διαχείριση βάρους, αλλά μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού από αυτούς των άλλων τσαγιών, που επηρεάζουν άμεσα τις μεταβολικές διαδικασίες.

Το συγκεκριμένο τσάι συμβάλλει στην απώλεια βάρους προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος και περιορίζοντας την όρεξη. Η μενθόλη που περιέχεται στη μέντα δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σωλήνα, βοηθώντας στην ανακούφιση του φουσκώματος και στη βελτίωση της πέψης. Επιπλέον, το αναζωογονητικό άρωμα της μέντας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη, οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Τσάι τζίντζερ

Το πλεονέκτημα του τσαγιού τζίντζερ βρίσκεται στην επίδραση που έχει στην πέψη και τον μεταβολισμό. Το τζίντζερ, με τις ισχυρές του ενώσεις όπως η τζιντζερόλη, δρα ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού του σώματος, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καύση θερμίδων. Μία μικρής κλίμακας μελέτης έχει επίσης συνδέσει το τσάι τζίντζερ με περιορισμό της πείνας.

Τσάι ιβίσκου

Οι κύριες ενώσεις που βρίσκονται στον ιβίσκο, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της απορρόφησης υδατανθράκων, μειώνοντας τον αντίκτυπο της θερμιδικής πρόσληψης από σάκχαρα και άμυλα. Επίσης, μια επιστημονική ανασκόπηση έχει δείξει πως το εκχύλισμα ιβίσκου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο σώμα.

Τσάι Rooibos

Το τσάι Rooibos, που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό της Νότιας Αφρικής, είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς καφεΐνη που υποστηρίζει την απώλεια βάρους μέσω των μοναδικών αντιοξειδωτικών του, όπως η ασπαλαθίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους. Επιπλέον, με τη φυσική του γλυκύτητα αποτελεί μια γλυκιά απόλαυση χωρίς θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό υποκατάστατο για ροφήματα με ζάχαρη.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αυγοφέτες με καπνιστό τυρί και ζαμπόν

xristiana

Η πανδημία στέρησε από 67 εκατ. παιδιά τα βασικά εμβόλια

xristiana

Σωστός καθαρισμός προσώπου – Τι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας

xristiana