ΚεντρικήΥγεία

6 τρόποι για να θέσετε υπό έλεγχο την πιο ύπουλη νόσο

22/5/2024

Μία από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις για την υγεία είναι και από τις πιο ύπουλες.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) έχει χαρακτηριστεί “σιωπηλός δολοφόνος”, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Αυτό το… κρυφτό της υπέρτασης μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο.

Η υπέρταση πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της και να λαμβάνετε μέτρα για να τους μειώσετε.

Γιατί η αρτηριακή πίεση έχει τόση σημασία

Η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά , τον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή απώλεια όρασης.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε, να θυμάστε και να μαθαίνετε. Υπάρχει ακόμη και ένας τύπος άνοιας (αγγειακή) που προκαλείται από την υπέρταση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την υπέρταση

Να μετράτε και να ξέρετε πάντα τους… αριθμούς σας και ενεργείτε, σύμφωνα με αυτούς. Τι σημαίνει αυτό;

Άτομα 40 ετών και πάνω, ή οποιοδήποτε άτομο με σχετικούς παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση από επαγγελματία υγείας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Τα νεαρότερα άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Η αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι μικρότερη από 120/80 (δηλαδή, όπως συνηθίζουμε να λέμε: 12 η μεγάλη και 8 η μικρή). Εάν είναι σταθερά πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο, τότε αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή ο συνδυασμός των δύο μπορούν συνήθως να την μειώσουν σε ένα υγιές επίπεδο.

Υπέρταση: Παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να αλλάξετε

Δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω. Αυτό σημαίνει, ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων αρτηριακής πίεσης αυξάνεται με την ηλικία.

Η υπέρταση τείνει να είναι κληρονομική, επομένως, εάν ένας από τους γονείς σας ή τα αδέρφια σας έχει την πάθηση, είναι πιο πιθανό να την έχετε κι εσείς.

Υπέρταση: Παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν καίριο ρόλο στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η πραγματοποίηση τέτοιων αλλαγών στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να αποτρέψει, να καθυστερήσει ή και να μειώσει την ανάγκη λήψης φαρμάκων για τη διαχείριση της υπέρτασης.

askisi-gymnastikh-ypertash-piesi

Είναι σώφρον να δοκιμάσετε τις ακόλουθες 6 αλλαγές στον τρόπο ζωής σας:

1. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης, είτε αυξάνοντας προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση είτε οδηγώντας σας σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού. Βάλτε όρια για “να μάθετε να λέτε όχι”. Αφιερώστε χρόνο για τα χόμπι και τις δραστηριότητές σας με φίλους και οικογένεια, οι οποίες σας φέρνουν χαρά.

2. Παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση

Να μετράτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεσης για να βεβαιωθείτε ότι τυχόν τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και φάρμακα λειτουργούν όπως προβλέπεται. Η τακτική παρακολούθηση της πίεσης είναι ζωτικής σημασίας.

3. Κόψε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε ή ατμίζετε, ήρθε η ώρα να το κόψετε. Ο καπνός αυξάνει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα, ενώ, μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών. Το να κόψετε το κάπνισμα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Αν δυσκολεύεστε να το πετύχετε μόνοι σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα και λύσεις που θα σας βοηθήσουν.

4. Μειώστε το αλάτι

Το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Περιορίστε το αλάτι σε 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα το πολύ. Η χαμηλότερη πρόσληψη σε κάτω από 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είναι ιδανική για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά εκείνους με υπέρταση. Προσοχή: το αλάτι “κρύβεται” σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα τουρσιά και όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αναζητήστε εκδόσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

5. Σωματική άσκηση

Βάλτε στόχο τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό επιμερίζεται σε 30 λεπτά 5 φορές μέσα στην εβδομάδα. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να ενισχύσει τον καρδιακό σας μυ και επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το περπάτημα, το τζόγκινγκ και το κολύμπι είναι δημοφιλείς αερόβιες ασκήσεις. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ρουτίνες διαλειμματικής άσκησης δύναμης μετά από συνεννόηση με τον/την γιατρό σας.

6. Τον νου σας στη… ζυγαριά

Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σε αναλογία με το σωματικό βάρος. Επομένως η απώλεια βάρους είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα, η αυξημένη περιφέρεια μέσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Πηγή: mayoclinichealthsystem.org

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 2/3

xristiana

Προσβασιμότητα: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει θετικά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες;

xristiana

Πονόλαιμος στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

xristiana