ΚεντρικήΥγεία

10 ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες

24/5/2024

Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να βρει διάφορα προγράμματα γυμναστικής και πλήθος προτεινόμενων ασκήσεων, για βελτίωση φυσικής κατάστασης, ενδυνάμωση και απώλεια βάρους. Υπάρχουν όμως και κάποιες ασκήσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται, είτε γιατί είναι στην πραγματικότητα αναποτελεσματικές είτε γιατί μπορούν να προκαλέσουν επώδυνους τραυματισμούς, ιδιαίτερα όταν εκτελούνται με λανθασμένο τρόπο, όπως συμβαίνει από πολλούς ανθρώπους.

Το εξειδικευμένο site γυμναστικής BoxRox με τη βοήθεια του Max Posternak, ειδικού σε θέματα φυσικής κατάστασης, παρουσιάζει τις δέκα ασκήσεις που θα πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες.

Μηχάνημα κοιλιακών με επιλογή βάρους

Αυτά τα μηχανήματα περιορίζουν το εύρος της κίνησής σας, αποτρέποντας την εμπλοκή των βασικών σταθεροποιητικών μυών. Αντ’ αυτού, συνιστώνται οι κλασικές ασκήσεις κοιλιακών, στις οποίες υπάρχει και μεγάλη ποικιλία.

Πιέσεις ώμων πίσω από το κεφάλι

Αυτή η άσκηση απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά την εκτέλεση, καθώς μπορεί να τραυματίσετε σοβαρά τους ώμους. Αντίθετα, προτείνεται η αντίστοιχη άσκηση μπροστά από το κεφάλι για καλύτερα αποτελέσματα και ασφάλ

Καθίσματα στο Smith Machine

Αν και πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές μηχάνημα γυμναστικής, η πραγματικότητα είναι πως περιορίζει τη φυσική κίνηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καθίσματα. Εναλλακτικά, προτείνεται η αντίστοιχη άσκηση, αλλά χωρίς τη χρήση του μηχανήματος, με ελεύθερο βάρος. Όπως σημειώνει ο Max Posternak, είναι σαφώς μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή.

Μηχανήματα προσαγωγών και απαγωγών ισχίου

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιλαμβάνουν αφύσικες κινήσεις για τους γοφούς και μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ακόμη και στη μέση. Εναλλακτικά, προτείνεται η χρήση ιμάντα αντίστασης για έναν ασφαλέστερο και πιο λειτουργικό τρόπο για να δουλέψετε τους μυς του ισχίου.

Μηχάνημα περιστροφής κορμού

Το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στη σπονδυλική στήλη λόγω του συγκεκριμένου εύρους κίνησης. Ως εναλλακτικές προτείνονται η άσκηση «wood chops» και οι πλαϊνές σανίδες.

Άσκηση Upright Row

Ο Max Posternak επισημαίνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την εν λόγω άσκηση, ιδιαίτερα από πιθανή πρόσκρουση στους ώμους και κατά την εσωτερική περιστροφή. Εξάλλου, υπάρχουν πολλές ασφαλέστερες εναλλακτικές για την ενδυνάμωση των ώμων, όπως οι πλάγιες και οι εμπρόσθιες άρσεις αλτήρων.

Έλξη λαβής πίσω από τον αυχένα

Η συγκεκριμένη άσκηση «απορρίπτεται» για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν στην άσκηση πιέσεων ώμων πίσω από το κεφάλι. Η πιθανότητα τραυματισμού στους ώμους και στον αυχένα είναι σημαντική.

Μηχάνημα πίεσης ποδιών

Το μηχάνημα πίεσης ποδιών επιβαρύνει πολύ τα γόνατα, αλλά και το κάτω μέρος της πλάτης. Και σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται η αντίστοιχη άσκηση με ελεύθερα βάρη, όπως καθίσματα με μπάρα, walking lunges, άρσεις θανάτου και split squats. Και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και ο κίνδυνος τραυματισμού θα είναι μειωμένος.

Μηχάνημα υπερέκτασης ποδιών

Ο κίνδυνος με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, πάντα κατά τον Max Posternak, είναι πως επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στα γόνατα και στην πραγματικότητα δεν έχουν και τόσο λειτουργικά οφέλη. Ως εναλλακτικές προτείνονται και πάλι ασκήσεις όπως καθίσματα και άρσεις θανάτου.

Μηχάνημα υπερέκτασης πλάτης

Η υπερβολική έκταση της σπονδυλικής στήλης κατά τη χρήση του μηχανήματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κάτω μέρος της πλάτης. Η συμβουλή είναι να ξεκινήσετε με ασκήσεις σωματικού βάρους και σταδιακά να ενσωματώνετε βάρη.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νερό: Πέντε σημάδια ότι λείπει από το σώμα σας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Πιο όμορφη με μαγιό λίγο πριν από τις διακοπές

xristiana