ΚεντρικήΥγεία

Το σούπερ ρόφημα για τη μείωση της χοληστερόλης χωρίς φάρμακα

26/5/2024

Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας και να επιλέξετε τρόφιμα που σας βοηθούν να διατηρήσετε τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Εκτός από τις τροφές, πρέπει να προσέξετε και τα ροφήματα που επιλέγετε. Ποιο ρόφημα σας κάνει καλό και πρέπει να το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η αύξηση των φυτικών ινών και η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και της προστιθέμενης ζάχαρης μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην έχετε ακούσει για ένα ρόφημα που μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.

Το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης και η πρόληψη του καρκίνου και αξίζει να του δώσετε μία θέση στη διατροφή σας.

Το σούπερ ρόφημα για τη χοληστερόλη: το πράσινο τσάι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο ρόφημα για να μειώσετε τη χοληστερόλη είναι το πράσινο τσάι, το οποίο θεωρείται «θαυματουργό».

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Τη δράση αυτή το πράσινο τσάι την οφείλει στις κατεχίνες, στις φυτοχημικές ενώσεις (φλαβονοειδή) που περιέχει.

Η πιο ισχυρή ένωση του πράσινου τσαγιού και το πιο δυνατό θρεπτικό συστατικό του είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Θεωρείται πως είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό, αφού είναι μέχρι και 100 φορές πιο ισχυρό από τις βιταμίνες C και Ε. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι παρέχει 10-40 mg πολυφαινολών και έχει αντιοξειδωτική δράση μεγαλύτερη από μία μερίδα μπρόκολο, σπανάκι ή καρότα.

«Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχει ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της χοληστερόλης» αναφέρει στο Eatingwell η γνωστή διαιτολόγος Umo Callins και ιδιοκτήτρια του Well Rooted Health & Nutrition. Η επίδραση του πράσινου τσαγιού στα επίπεδα των λιπιδίων θεωρείται ότι είναι πολύπλευρη. Εκτός από την πρόληψη της οξείδωσης της LDL, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας, μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την απορρόφηση λιπιδίων στο έντερο, γεγονός που είναι ευεργετικό για τη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το πράσινο τσάι για να ρίξετε τη χοληστερόλη.

Το τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να έχει δυσμενείς παρενέργειες όταν καταναλώνεται υπερβολικά. «Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τσαγιού με καφεΐνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, αϋπνία, ευερεθιστότητα, ζάλη και άγχος» αναφέρει η διαιτολόγος Wan Na Chun.

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η συνολική περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη είναι χαμηλότερη από εκείνη άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως ο καφές. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 30 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, έναντι 100 mg σε ένα παραδοσιακό φλιτζάνι καφέ.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ροφήματα με βότανα επηρεάζουν τη δράση κάποιων φαρμάκων. Τσάι με διάφορα βότανα μπορεί να επηρεάσουν τα αντιπηκτικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα κατά των σπασμών, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ακόμη και θεραπείες για τον διαβήτη. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν εντάξετε ροφήματα με βότανα στην καθημερινότητά σας.

Πώς να απολαύσετε το πράσινο τσάι

Αν σκοπεύετε να προσθέσετε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητά σας, τότε είναι καλύτερο να το κάνετε με τρόπο που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την υγιεινή διατροφή σας στο σύνολό της. Αποφύγετε το πράσινο τσάι με υπερβολική προσθήκη ζάχαρης, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική σας υγεία. Επίσης, η επιλογή ενός τσαγιού υψηλής ποιότητας από μια αξιόπιστη εταιρεία που ελέγχει για φυτοφάρμακα και άλλες μολυσματικές ουσίες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Related posts

Άσθμα: Γιατί γλιτώσαμε τις αναπνευστικές κρίσεις στην πανδημία – Τι αλλάζει τώρα

xristiana

Πάσχα στην Αθήνα: Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει δωρεάν πολιτιστικές δράσεις

xristiana

Είστε 60άρης; Αυτό είναι το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς

xristiana