ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τα μικρά του λευκού καρχαρία πηγαίνουν στον… παιδικό σταθμό

9/5/2024

Ήταν αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου όταν δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η εικόνα ενός νεογέννητου λευκού καρχαρία, χάρη στην επιμονή, την υπομονή και το ταλέντο του φωτογράφου Κάρλος Γκαούνα, ο οποίος το εντόπισε στη θάλασσα της Σάντα Μπάρμπαρα.

Τώρα, σχεδόν τρεις μήνες μετά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πολλά σημαντικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των μικρών του λευκού καρχαρία, αποκαλύπτοντας τις προτιμήσεις τους. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Marine Science αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση των αναγκών των φημισμένων κυνηγών, ιδίως τη στιγμή που τα ενδιαιτήματά τους επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει η έρευνα τα νεογνά του λευκού καρχαρία προτιμούν να κολυμπούν σε παράκτιες περιοχές της Καλιφόρνια καθώς σε εκείνα τα σημεία τα νερά είναι θερμότερα και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να δεχθούν επίθεση από άλλα αρπακτικά. Ουσιαστικά, δημιουργούν έναν άτυπο παιδικό σταθμό, όπου δίχως την παρουσία ενηλίκων, διανύουν την ημέρα απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και την ασφάλεια που θα μπορούσε να προσφέρει ένας βρεφονηπιακός σταθμός για παιδιά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη ζωή 22 καρχαριών στη Σάντα Μπάρμπαρα για δύο χρόνια, από την ηλικία του ενός έτους μέχρι τη στιγμή που… έσβησαν έξι κεράκια (οι λευκοί καρχαρίες ζουν μέχρι τα 40-70 χρόνια). Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι κινούνταν κοντά στην ακτή, εκτός από τους χειμερινούς μήνες που όλοι οι λευκοί καρχαρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατευθύνονται ανοιχτά της θάλασσας.

Επιπλέον, κατέληξαν ότι η δραστηριότητά τους επηρεάζεται από την ώρα και τη θερμοκρασία του νερού. Για παράδειγμα, την αυγή και το σούρουπο αναζητούν τροφή, ενώ την υπόλοιπη ημέρα παραμένουν σε απόσταση μέχρι 1 χλμ. από την ακτή και κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για να ζεσταθούν από τις ακτίνες του ήλιου που διαπερνούν το νερό. Αναλυτικότερα, παρατηρήθηκε ότι παραμένουν σε θερμοκρασία μεταξύ 16 και 22 βαθμών Κελσίου ή αν είναι δυνατόν μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου, ενδεχομένως γιατί με αυτόν τον τρόπο «μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα της ανάπτυξής τους μέσα στο βρεφονηπιακό σταθμό», όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και τεχνικός στο CSULB Shark Lab, Έμιλι Σπέρτζον. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι σπάνια εμφανίζονταν ενήλικες στην περιοχή όπου κινούνταν τα μικρά.

Η Σπέρτζον εξήγησε ότι το σημείο που επιλέγουν τα «μωρά» δεν είναι τυχαίο καθώς «επιλέγουν ενεργά πού θέλουν να είναι σύμφωνα με τη θερμοκρασία. Είναι πολύ επιλεκτικά, όπως και οι άνθρωποι».

Όσο για τη μελέτη, ο διευθυντής του CSULB Shark Lab, Κρις Λόου, τόνισε ότι αποτελεί εργαλείο για να κατανοήσουν οι ειδικοί πώς οι νεαροί λευκοί καρχαρίες παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τους βιότοπους που θα επιλέξουν, πόσο καιρό θα παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές και τις θερμοκρασίες του νερού που επιλέγουν σε ωριαία βάση, κάτι που χαρακτήρισε «πραγματικά αξιοσημείωτο».

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς μελέτες του είδους της. Επειδή γύρω από την παραλία Padaro, μεγάλος αριθμός νεαρών μοιράζονται ενδιαιτήματα κοντά στην ακτή, θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν τις μετακινήσεις τους. Σπάνια βλέπεις μεγάλους λευκούς καρχαρίες να επιδεικνύουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά δημιουργώντας… παιδικούς σταθμούς σε άλλες τοποθεσίες», πρόσθεσε ο Λόου.

Μπορεί η θερμοκρασία να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επιλογή της περιοχής όπου θα συχνάσουν οι μικροί καρχαρίες, αλλά όπως επισημαίνει η Σπέρτζον υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία στην ακτή της Καλιφόρνια με παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, επομένως η θερμοκρασία δεν αποτελεί μοναδική προϋπόθεση και άρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν όλοι οι παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις τους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έλαια περιποίησης – Πώς θα τα εφαρμόσουμε σωστά σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά

xristiana

Ήπιος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις – Αναλυτική πρόγνωση

xristiana

Βραδιά αγάπης για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ 

xristiana