News ΑΜΕΑΚεντρική

Κοριτσάκι που γεννήθηκε κωφό άκουσε για πρώτη φορά μέσω πρωτοποριακής μεθόδου

9/5/2024

Μέσω μιας πρωτοποριακής γονιδιακής θεραπείας γιατροί στη Βρετανία κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ακοή ενός μικρού κοριτσιού, που είχε γεννηθεί πλήρως κωφό.

Η 18 μηνών Όπαλ Σάντι ήρθε στον κόσμο με ακουστική νευροπάθεια, που διατάρασσε τη νευρολογική σύνδεση του αυτιού της με τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται καμιά πρόσληψη ήχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Mirror», έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση, διάρκειας μόλις 16 λεπτών, η οποία αποκατέστησε στον μεγαλύτερο βαθμό την ακοή από το δεξί αυτί.

Πάντως, θεωρείται ότι δεν είναι εφικτό να σημειωθεί περαιτέρω βελτίωση.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέμπριτζ, με τον επικεφαλής γιατρό καθηγητή, Μάνοχαρ Μπάντσε, να δηλώνει πως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα κι απ’ όσο ο ίδιος ανέμενε.

Η ακουστική νευροπάθεια οφείλεται σε ελάττωμα του γονιδίου OTOF, το οποίο παράγει την πρωτεΐνη οτοφερλίνη, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στα κύτταρα του αυτιού να επικοινωνούν με το νεύρο που μεταφέρει τους ήχους στον εγκέφαλο.

Η επέμβαση, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνίσταται απλά στην έγχυση με καθετήρα ενός λειτουργικού γονιδίου στο έσω αυτί του ασθενούς. Πρόκειται για θεραπεία που ανέπτυξε η βιοτεχνολογική εταιρεία Regeneron.

Οι γονείς της μικρής παρατήρησαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες, με τη βελτίωση της ακοής της κόρης τους να γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή 24 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Οι 33χρονοι γονείς, Τζο και Τζέιμς Σάντι, περιέγραψαν την έκπληξη και τη συγκίνησή τους, όταν η κόρη τους αντέδρασε σε ηχητικά τεστ χωρίς τη βοήθεια εξωτερικού ακουστικού.

Η Όπαλ πλέον μπορεί να παίζει με τα παιχνίδια της και να απολαμβάνει τον ήχο τους.

Στη Βρετανία, ακόμα ένα παιδί που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα έχει ήδη υποβληθεί στην ίδια θεραπεία με τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα.

Το κλινικό στάδιο της θεραπείας προβλέπει τη διενέργεια επέμβασης σε συνολικά 18 ασθενείς σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ισπανία. Αυτοί οι ασθενείς θα παρακολουθούνται για πέντε χρόνια, ώστε να διαπιστωθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αιμοδοσία Του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας

xristiana

Αίθριος ο καιρός – Έως τους 24 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana