ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς καθαρίζει η βούρτσα χτενίσματος: Τι μαζεύει και περνάει στα μαλλιά

22/5/2024

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη βούρτσα μαλλιών σας, έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν σφουγγάρι.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παγιδεύσει κάθε είδους υπολείμματα τόσο από τα μαλλιά σας, όσο και από το περιβάλλον.

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως τα μαλακτικά, τα τζελ ή οι λακ, μπορούν να συσσωρευτούν στα μαλλιά σας και να κολλήσουν στην βούρτσα σας. Κουβαλάει επίσης νεκρά κύτταρα δέρματος που μπορούν να μεταφερθούν πίσω στα μαλλιά σας κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε.

Επίσης, είναι φυσιολογικό να χάνετε 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Πολλές από αυτές τις τρίχες μπορούν να συσσωρευτούν στη βούρτσα.

Σωματίδια στο περιβάλλον όπως η αιθάλη, η σκόνη και άλλες βρωμιές μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στη βούρτσα μαλλιών και να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι μπανέλες της βούρτσας είναι ήδη επικαλυμμένες με λάδι ή κολλώδη προϊόντα μαλλιών, μπορεί να διευκολύνει ακόμη περισσότερο αυτά τα σωματίδια να κολλήσουν πάνω της.

Χωρίς τακτικό καθαρισμό, όλα αυτά τα υπολείμματα μπορούν να εναποτεθούν στα μαλλιά σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη βούρτσα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο συχνά να καθαρίζετε μια βούρτσα μαλλιών. Εξαρτάται πραγματικά από τους τύπους προϊόντων που βάζετε στα μαλλιά σας και πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά κρέμες styling, τζελ ή λακ, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας μία φορά την εβδομάδα.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα στα μαλλιά σας, προσπαθήστε να κάνετε τη συνήθεια να καθαρίζετε τη βούρτσα σας κάθε 2-3 εβδομάδες.

Για να διευκολύνετε τον καθαρισμό, προσπαθήστε να αφαιρείτε κάθε δύο μέρες τις τρίχες στις έχουν συσσωρευτεί πάνω της.

Βήμα-βήμα πώς καθαρίζει μια βούρτσα μαλλιών

Θα χρειαστείτε:

  • μπολ με ζεστό νερό ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νιπτήρα του μπάνιου
  • απαλό σαμπουάν
  • μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
  • ψαλίδι
  • παλιά οδοντόβουρτσα
Hair-Comb-tsatsara-mallia

Είτε η βούρτσα σας είναι κατασκευασμένη από ξύλο είτε από πλαστικό, η μέθοδος καθαρισμού θα ακολουθήσει παρόμοια βήματα, με λίγες μόνο παραλλαγές.

1. Αφαιρέστε τις τρίχες

Χρησιμοποιήστε κάτι με μακριά μυτερή άκρη (π.χ. στυλό) για να αφαιρέσετε τρίχες από τη βάση της βούρτσας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι για να κόψετε τυχόν τρίχες που είναι μπλεγμένες γερά.

2. Βουτήξτε στο νερό

  • Γεμίστε ένα μπολ ή ένα νεροχύτη με ζεστό νερό. Προσθέστε μερικές σταγόνες απαλού σαμπουάν στο νερό και ανακατέψτε για να δημιουργήσετε αφρό. Για επιπλέον καθαριστική δύναμη, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα.
  • Για μια πλαστική βούρτσα, βυθίστε την ολόκληρη στο νερό. Αφήστε τη να μουλιάσει για 3-5 λεπτά. Εάν η βούρτσα έχει μια μαλακή επένδυση στη βάση, βουτήξτε μόνο τις μπανέλες/τρίχες της βούρτσας στο σαπουνόνερο, φροντίζοντας να διατηρήσετε την βάση της στεγνή.
  • Μην βυθίζετε εντελώς μια ξύλινη βούρτσα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ξύλο και το φινίρισμα. Απλώς βυθίστε τις μπανέλες/τρίχες, όπως και με την βούρτσα με μαλακιά βάση.
  • Επαναλάβετε αρκετές φορές. Αυτό θα χαλαρώσει και θα αφαιρέσει τα έλαια, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη συσσώρευση προϊόντων.

3. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για επιπλέον καθαρισμό

  • Εάν έχετε μια πολύ βρώμικη βούρτσα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τη βάση και τις μπανέλες της.
  • Βουτήξτε την οδοντόβουρτσα στο σαπουνόνερο και φροντίστε να τρίψετε κάθε μπανέλα ξεχωριστά. Ξεκινήστε από τη βάση της και δουλέψτε προς τα πάνω.

4. Ξεπλύνετε και στεγνώστε

  • Μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό της βούρτσας, ξεπλύνετέ την κάτω από τρεχοήυμενο κρύο νερό. Ή, μπορείτε να ραντίσετε λίγο νερό στη βάση της και να τη σκουπίσετε με ένα πανί.
  • Αφήστε τη βούρτσα να στεγνώσει, με τις μπανέλες/τρίχες προς τα κάτω, πάνω από ένα καθαρό πανί ή πετσέτα.

Πηγή: healthline.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τι είναι οι πλήρεις πρωτεΐνες και σε ποιες τροφές υπάρχουν

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ»

xristiana

Κλιματική αλλαγή: Κατά πόσο μπορεί ο πλανήτης να ζήσει χωρίς ορυκτά καύσιμα

xristiana