ΚεντρικήΥγεία

Πώς η συμβίωση μπορεί να… χαλάσει τον ύπνο και τη διατροφή σας

22/5/2024

Τα ρομαντικά δείπνα έχουν αντικατασταθεί από περιττά σνακ στον καναπέ, οδηγώντας σε κακή διατροφή και οι νύχτες πάθους έχουν μετατραπεί σε μάχες για το πάπλωμα, οδηγώντας αντίστοιχα σε κακό ύπνο; Οι σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο είναι αξιοθαύμαστες και ένας από τους λόγους που αξίζουν τον θαυμασμό μας φαίνεται να είναι και οι ποικίλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και που, για να συνεχίζουν, κατορθώνουν τελικά να διαχειριστούν.

Για την ακρίβεια, η μακροχρόνια συμβίωση, ειδικά εάν το ζευγάρι έχει προχωρήσει σε γάμο, έχει αποκαλυφθεί πως θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα των συντρόφων να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαμβάνουμε περισσότερο τα θετικά που έχει μια υγιής σχέση να μας προσφέρει;

Το πρόβλημα: Πήρατε κιλά

Εάν το τζιν πλέον δεν κλείνει και διστάζετε να ανεβείτε στη ζυγαριά, τότε πιθανότατα δεν ξεφύγατε από το σύνηθες φαινόμενο της αύξησης του βάρους που προκύπτει στη συμβίωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη από την Εταιρεία Παχυσαρκίας των ΗΠΑ σε 8.000 άτομα, οι γυναίκες πήραν κατά μέσο όρο 10 κιλά τα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου τους. Παράλληλα, άλλη μελέτη υποστήριξε πως τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να παχύνουν:

«Οι σύζυγοι σε ικανοποιητικές σχέσεις χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα επειδή δεν έχουν πλέον κίνητρο να προσελκύσουν έναν σύντροφο», συμπέραναν οι ερευνητές.

Η πιθανές λύσεις

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, με τους άνδρες να χρειάζονται κατά κανόνα μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων, επομένως και μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Τα δύο φύλα έχουν επίσης διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία τους. Με τον καιρό όμως ασυνείδητα, οι σύντροφοι τείνουν να προσαρμόζουν τις πραγματικές τους ανάγκες και προτιμήσεις αναλόγως έτσι ώστε να ταιριάζουν με του συντρόφου τους.

Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει το να τρώμε και την τελευταία μας μπουκιά σε ένα υπερφορτωμένο πιάτο μιας και η σχέση μας κατέβαλε μια προσπάθεια για να το προετοιμάσει. Μπορεί επίσης να σημαίνει υποχωρήσεις σε συνεχείς προτάσεις για φαγητό απέξω.

Ενημερώστε τον/την σύντροφό σας για τους προβληματισμούς σας και ζητήστε την υποστήριξή του όσον αφορά τους στόχους υγείας σας.

Επιδιώξτε να υπάρχει μια ποικιλία υγιεινών επιλογών στο εβδομαδιαίο μενού και για τους δύο, όπως: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, άπαχη πρωτεΐνη, ψάρια κτλ.

Το πρόβλημα: Ο/Η σύντροφός σας ροχαλίζει και χάνετε τον ύπνο σας

Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να μην είναι τόσο ξεκούραστος. Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες μπορεί να αποκομίσουν εμφανή οφέλη, ο γυναικείος ύπνος μπορεί να διαταραχθεί. Από το ανεπαίσθητο… «ρουθούνισμα» μέχρι και το πιο δυνατό ροχαλητό, υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά κατά την διάρκεια του ύπνου τους ενώ το 25% ροχαλίζει τακτικά, συχνά διακόπτοντας τον ύπνο του συντρόφου τους, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine.

Παράλληλα, είναι γνωστό πως λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα συνδέονται με αύξηση βάρους και με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Οι πιθανές λύσεις

Ο ύπνος ανάσκελα συχνά επιδεινώνει το ροχαλητό, οπότε ενθαρρύνετε τον/την σύντροφό σας να κοιμάται στο πλάι. Το να πάτε για ύπνο πριν από τον/την σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πρώτοι και ενδεχομένως καλύτερα, ενώ, μην ξεχνάτε πως πάντα υπάρχουν οι ωτοασπίδες και οι συσκευές λευκού θορύβου.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό κι αυτός είναι άλλος ένας καλός λόγος για να καταναλώνετε μαζί μια ισορροπημένη διατροφή.

Το αλκοόλ όπως και το κάπνισμα μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν το ροχαλητό, επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αν τίποτα δεν λειτουργεί και η σχέση σας διαταράσσεται εξαιτίας του κοινού ύπνου, τότε ίσως ένα «διαζύγιο ύπνου», το να κοιμάστε δηλαδή σε διαφορετικά δωμάτια, να είναι για εσάς, μια καλή λύση.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

DIY Αντιοξειδωτικό body scrub για λαμπερό δέρμα, με πράσινο τσάι!

xristiana

Διήμερο πανηγύρι στον Δ. Καλαμαριάς

xristiana

Ημερίδα Από Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Του ΠΘ Για Τον Αυτισμό

xristiana