ΚεντρικήΥγεία

Πώς επιδρά η πατρότητα στην καρδιακή υγεία των ανδρών

31/5/2024

Οι άνδρες μπαμπάδες έτειναν να έχουν χειρότερη υγεία καρδιάς από τους άνδρες χωρίς παιδιά, με βάση παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, το βάρος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οι αλλαγές στην υγεία της καρδιάς που διαπιστώσαμε, υποδηλώνουν ότι η πρόσθετη ευθύνη της φροντίδας των παιδιών και το άγχος της μετάβασης στην πατρότητα, μπορεί να δυσκολέψουν τους άνδρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. John James Parker, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και γενικής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 2.800 άνδρες ηλικίας 45 έως 84 ετών.

Αν και όσοι είχαν παιδιά είχαν χειρότερη καρδιακή υγεία, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τους άνδρες χωρίς παιδιά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι έχουν παιδιά, έχουν ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης, και η κοινωνική σύνδεση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε ο Parker.

«Οι πατέρες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιον μελλοντικό φροντιστή (δηλαδή τα παιδιά τους) για να τους βοηθήσει να προσέρχονται στα ραντεβού με τους γιατρούς και να διαχειρίζονται φάρμακα και θεραπείες καθώς μεγαλώνουν», σημείωσε.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι πατέρες είχαν χαμηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά, οπότε η ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στα χαμηλότερα προσαρμοσμένα στην ηλικία ποσοστά θανάτου στους άνδρες με παιδιά», πρόσθεσε η Parker.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες που απέκτησαν παιδιά νωρίτερα στη ζωή τους -σε ηλικία 25 ετών ή νεότεροι- έτειναν να έχουν χειρότερη υγεία της καρδιάς και υψηλότερα ποσοστά θανάτου.

«Εάν είστε κάτω των 25 ετών, μπορεί να είστε λιγότερο σταθεροί οικονομικά, ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι λιγότερο ώριμος και, ειδικά για τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να έχετε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με λιγότερες παροχές και περιορισμένες πολιτικές αδειών», δήλωσε ο Parker. «Όλα αυτά μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο να εστιάσετε στην υγεία σας. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας για τις νεαρές μητέρες, αλλά κανείς δεν έχει εξετάσει ποτέ πραγματικά τους νεαρούς πατέρες με αυτόν τον τρόπο».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των πατέρων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι πολλοί άνδρες σταματούν το κάπνισμα όταν αποκτούν παιδιά, δήλωσε ο Parker.

«Αυτή η μελέτη εξέτασε μεγαλύτερους σε ηλικία πατέρες, οπότε είναι πιθανό οι άνδρες να σταματήσουν το κάπνισμα όταν γίνουν πατέρες, αλλά αργότερα, ίσως να αγχώνονται περισσότερο και να ξαναρχίσουν τη συνήθεια. Όπως και να έχει, θα πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει με τα ποσοστά καπνίσματος, επειδή το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αν ένας πατέρας καπνίζει, αυτό θα επηρεάσει και τις οικογένειές του».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό AJPM Focus.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αίθριος καιρός – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

xristiana

“Kalamata Dance Challenge Performance”

xristiana

Eθελοντική Αιμοδοσία Δώρο Ζωής

xristiana