ΚεντρικήΥγεία

Πόση ώρα ακριβώς να κάθεστε, να κοιμάστε και να ασκείστε για βέλτιστη υγεία

2/5/2024

Αναρωτιέστε πώς να σχεδιάσετε την καθημερινότητά σας για καλύτερη υγεία;

Τότε δείτε και ακολουθήστε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που προσδιορίζει τον ιδανικό αριθμό ωρών που πρέπει να περνάμε όρθιοι, καθιστοί, κοιμισμένοι και σωματικά δραστήριοι για βέλτιστη υγεία της καρδιάς και έλεγχο του διαβήτη.

Ερευνητική ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne στην Αυστραλία ανέλυσε τη συμπεριφορά 2.000 ατόμων για 24 ώρες για να ανακαλύψει την ιδανική κατανομή των δραστηριοτήτων και του χρόνου που απαιτείται για καθεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα υγείας.

“Ο μικρότερος χρόνος σε καθιστή θέση και ο περισσότερος χρόνος σε όρθια, η σωματική δραστηριότητα και ο ύπνος συνδέονται με την προτιμώμενη καρδιομεταβολική υγεία. Η χρονική αντικατάσταση της μιας κατάστασης με την άλλη ήταν σημαντικά ισχυρή στον γλυκαιμικό έλεγχο ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ειδικά όταν ο χρόνος του καθισιού ήταν ισορροπημένος με μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα”, έγραψαν οι ερευνητές στην σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.

Η μελέτη συνιστά:

  • περίπου 4 ώρες σωματικής δραστηριότητας καθημερινά με 2 ώρες και 10 λεπτά από ελαφριές και άλλο τόσο μέτριες ασκήσεις αντίστοιχα
  • 8 ώρες και 20 λεπτά ύπνου
  • 5 ώρες και 10 λεπτά ορθοστασίας και
  • 6 ώρες καθισιού

Ο δρ. Christian Brakenridge, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι αυτός ο συνδυασμός επιτυγχάνει μια τέλεια ισορροπία για τη βελτιστοποίηση διαφόρων αποτελεσμάτων υγεία:

“Για διαφορετικούς δείκτες υγείας, από την περίμετρο της μέσης έως τη γλυκόζη νηστείας, θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα για κάθε συμπεριφορά. Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεικτών υγείας και αναλύει τον συνδυασμό μέσα σε 24 ώρες για τη συνολικά βέλτιστη υγεία”.

Όταν ο χρόνος που δαπανάει κανείς σε καθιστή θέση αντικαθίσταται από σωματική δραστηριότητα (ιδιαίτερα χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα) οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερα οφέλη στην μέτρηση της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Αν και ορισμένοι μπορεί να συνηγορούν υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας άσκησης για ενισχυμένα οφέλη για την υγεία, ο δρ. Brakenridge τόνισε, ότι οι συστάσεις της μελέτης βασίζονται σε ρεαλιστικές προσδοκίες, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που τα άτομα μπορεί να περνούν σε αδρανή ή καθιστική στάση.

“Οι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίζουν περισσότερο χρόνο άσκησης, αν και δεν είναι εφικτό να έχετε 10 ώρες άσκησης και μηδέν ώρες καθιστικής συμπεριφοράς: η χρήση του χρόνου πρέπει να είναι ρεαλιστική και ισορροπημένη. Φυσικά, η κίνηση για όσο περισσότερο μπορείτε ενθαρρύνεται πάντα, όταν στις μέρες περνάμε τόσο πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες. Ο μικρότερος χρόνος καθισιού και ο αυξημένος χρόνος σε όρθια στάση, σε σωματική δραστηριότητα και σε ύπνο, δίνουν μεγάλη ώθηση στην καρδιομεταβολική μας υγεία. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι μια σύσταση για έναν ικανό ενήλικα. Όλοι έχουμε διαφορετικούς περιορισμούς και πάνω από όλα, η κίνηση πρέπει να είναι διασκεδαστική”, πρόσθεσε ο δρ. Brakenridge.

Πηγές: medicalxpress.com, medicaldaily.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μουσική εκδήλωση στον θερινό κινηματογράφο «ΠΑΝΘΕΟΝ»

xristiana

Αλλαγή καιρού, αλλαγή φροντίδας!

xristiana

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις την ενυδατική κρέμα ημέρας!

xristiana