ΚεντρικήΥγεία

Πόνος στη μέση: Εμφύτευμα σε μέγεθος αμυγδάλου τοποθετείται σε 20 λεπτά και τον ανακουφίζει έως και 80%

23/5/2024

Ένα εμφύτευμα σε μέγεθος αμυγδάλου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στη μέση.Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία που όπως έδειξε  πρόσφατη επιστημονική μελέτη έχει καλά αποτελέσματα.

Η συσκευή, η οποία χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να τοποθετηθεί κοντά στη βάση της σπονδυλικής στήλης, είναι γεμάτη με οστικά κύτταρα από δότη.

Αυτά σταδιακά διαρρέουν μέσα σε εβδομάδες και μήνες για να σχηματίσουν υγιές, ισχυρό οστό που σταθεροποιεί τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις -μεταξύ των μεγαλύτερων αρθρώσεων του σώματος, που συνδέουν τη λεκάνη με τη σπονδυλική στήλη. Η δουλειά τους είναι να παρέχουν σταθερότητα και να λειτουργούν ως «αμορτισέρ» για την πλάτη και τη λεκάνη.

Αλλά σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις χρόνιου πόνου στη μέση στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται σε υπερβολική κίνηση -ή αποσταθεροποίηση- σε αυτές τις αρθρώσεις. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα φλεγμονής που προκύπτει από τραυματισμό ή φθορά από την οστεοαρθρίτιδα.

Με το νέο εμφύτευμα, υγιή οστικά κύτταρα «συγχωνεύονται» με την κατεστραμμένη άρθρωση, δημιουργώντας ένα ισχυρό νέο οστό που αποκαθιστά τη σταθερότητα και καταπραΰνει τον πόνο.

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις και ο πόνος στη μέση

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις συνδέουν τα οστά του ισχίου με το ιερό οστό στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Ενισχυμένες με ισχυρούς συνδέσμους, αυτές οι αρθρώσεις αντέχουν το φορτίο του άνω σώματος όταν στέκεστε, κάθεστε, περπατάτε ή πηδάτε και βοηθούν επίσης στην κάμψη προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Εάν μία ή και οι δύο αρθρώσεις γίνουν υπερκινητικές (όπου ο βαθμός κίνησης είναι μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε) ή υποκινητικές (όταν υπάρχει πολύ μικρή κίνηση), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

Η υπερκινητικότητα προκαλεί φλεγμονή που επηρεάζει την άρθρωση και τα γύρω νεύρα, ενώ στην υποκινητικότητα -που συχνά προκαλείται από οστεοαρθρίτιδα- τα οστά στο ισχίο και το ιερό οστό τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο.

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν ενέσεις στεροειδών (για την άμβλυνση της φλεγμονής), φυσιοθεραπεία και παυσίπονα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι χειρουργοί συγχωνεύουν τις αρθρώσεις (τον ιερό οστό και το ισχίο) με μεταλλικά εμφυτεύματα για να περιορίσουν την υπερβολική κίνηση. Αλλά μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να μπορέσουν οι ασθενείς να σηκωθούν και να σταθούν σωστά μετά την επέμβαση.

Πώς λειτουργεί το νέο εμφύτευμα για τον χρόνιο πόνο στη μέση

Το νέο εμφύτευμα, που ονομάζεται LinQ Fusion System και δοκιμάστηκε στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μια απλούστερη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Οι γιατροί εφαρμόζουν ένα τοπικό αναισθητικό στο κάτω μέρος της πλάτης και κάνουν μια μικροσκοπική τομή για να εισάγουν έναν λεπτό «σωλήνα φόρτωσης» στην ιερολαγόνια άρθρωση. Στη συνέχεια, η συσκευή στερεώνεται στη θέση πριν αποσυρθεί ο σωλήνας.

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pain Research, στην οποία συμμετείχαν 159 ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση ηλικίας 21 έως 70 ετών, έδειξαν ότι ένα χρόνο μετά την εμφύτευση, τα επίπεδα πόνου είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενείς. Πολλοί άλλοι παρουσίασαν μείωση του πόνου κατά 50%.

Η κινητικότητα των ασθενών βελτιώθηκε επίσης. Στην αρχή της δοκιμής, το 82,1% ήταν βαριά ανάπηροι ή καθηλωμένοι στο κρεβάτι. Μετά τη δοκιμή, κανένας δεν ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι και υπήρξε τριπλάσια πτώση στη σοβαρή αναπηρία.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Mike McNicholas, σύμβουλος ορθοπεδικός χειρουργός στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Ο πόνος στη μέση λόγω της παθολογίας της ιερολαγόνιας άρθρωσης είναι ένα τεράστιο βάρος για την κοινωνία. Αυτή η πολλά υποσχόμενη ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση προσφέρει μεγάλη ελπίδα σε όσους υποφέρουν από το πρόβλημα και στους φροντιστές και τις οικογένειές τους που επίσης επηρεάζονται σοβαρά».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πλάθιντο Ντομίνγκο

xristiana

Το πρωινό γεύμα πρέπει να περιέχει φυτικές ίνες, σύμφωνα με σημαντική έρευνα

xristiana

Ενέσεις τέλος: Καινοτόμος μέθοδος τις αντικαθιστά με χάπια

xristiana