ΚεντρικήΥγεία

Προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

30/5/2024

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μητρώα πληθυσμού στη Σουηδία που αφορούσαν γυναίκες που ζουν με το σύνδρομο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βασική διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων είναι συνήθως 23 έως 38 ημέρες. Πριν από την περίοδο προηγείται ένα χρονικό διάστημα γνωστό ως προεμμηνορροϊκή περίοδος, το οποίο διαρκεί συνήθως περίπου μία εβδομάδα.

Πολλές γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη, θυμό, εναλλαγές της διάθεσης και άγχος κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής περιόδου. Αυτές που έχουν ακραία συμπτώματα, περιγράφονται ως πάσχουσες από προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ακραία προεμμηνορροϊκή δυσφροική διαταραχή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε ατύχημα, ενώ πολλές από αυτές βιώνουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν αυτόν τον κίνδυνο αναλύοντας δεδομένα από διάφορα πληθυσμιακά μητρώα στη Σουηδία και εντοπίζοντας τα ποσοστά θνησιμότητας για 67.748 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με το σύνδρομο το διάστημα 2001 έως 2018.

Εξετάζοντας την αιτία θανάτου και συγκρίνοντας τα ποσοστά μεταξύ των γυναικών με προεμμηνορροϊκή διαταραχή και εκείνων που δεν είχαν, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τη διαταραχή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια και ότι είχαν κατά μέσο όρο διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν συνολικό ποσοστό θανάτων 8,4 θάνατοι ανά 10.000 ανθρωποέτη στις γυναίκες με το σύνδρομο. Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκή δυσφρορική διαταραχή είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από μη φυσικά αίτια, ιδίως αυτοκτονία, με αναλογία κινδύνου 1,92.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτείται απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι αιτίες και ελπίζουν να βρεθούν τρόποι όχι μόνο για να μειωθούν τα ποσοστά αυτοκτονιών αλλά και για να εκλείψουν και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτοκτονία τις γυναίκες με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Diy face masks: 3 μάσκες προσώπου με καλοκαιρινά φρούτα για αναζωογόνηση!

xristiana

Ο Δήμος Ασπροπύργου Ενισχύει Τους Οικονομικά Αδύναμους Φοιτητές

xristiana

Τορτίγια με κοτόπουλο, σπανάκι και φέτα

xristiana