ΚεντρικήΥγεία

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ρύζι – Οι πιθανές παρενέργειες

22/5/2024

Το ρύζι είναι γενικά μία ασφαλής και θρεπτική τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις, όπου η κατανάλωσή του ίσως θα έπρεπε να περιορίζεται ή να αποφεύγεται εντελώς.

Το ρύζι ανήκει στη κατηγορία των σιτηρών και καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καταγωγή του είναι από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες ρυζιού με διαφορετικά χρώματα και σχήματα.

Το λευκό ρύζι αποτελεί το πιο συχνό συνοδευτικό για το κρέας και το ψάρι. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί και με τα όσπρια και να μας δώσει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συγκριτικά με το καστανό και το άγριο ρύζι, το λευκό έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

ADVERTISEMENT

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το ρύζι

  • Άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη
  • Άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα
  • Άτομα με αλλεργίες στο ρύζι
  • Άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη

Το ίδιο το ρύζι είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα ρυζιού που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, φροντίστε να επιλέξετε πιστοποιημένο ρύζι χωρίς γλουτένη.

Το ρύζι χορταίνει προκαλώντας φούσκωμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι καλό να αποφεύγετε να κοιμάστε αμέσως μετά την κατανάλωση ρυζιού. Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει να πεινάσετε νωρίτερα ξανά, οδηγώντας σε υπερφαγία.

Άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα

Το ρύζι περιέχει υψηλή ποσότητα αμύλου, η οποία σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, το ρύζι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωσή του σε άτομα με διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν την πρόσληψη ρυζιού και να επιλέγουν καστανό ρύζι αντί για λευκό ρύζι, καθώς το καστανό ρύζι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Άτομα με αλλεργίες στο ρύζι

Αν και σπάνιες, υπάρχουν αλλεργίες στο ρύζι. Εάν εμφανίζετε αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ρυζιού, όπως κνίδωση, φαγούρα ή πρήξιμο, αποφύγετε το ρύζι και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Το ρύζι είναι υδατάνθρακας. Το μαγειρεμένο ρύζι περιέχει υψηλές θερμίδες και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Εάν ακολουθείτε πολύ χαμηλή δίαιτα με υδατάνθρακες για ιατρικούς λόγους, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση ρυζιού ή να το αποφύγετε εντελώς.

Μία ακόμη ανεπιθύμητη παρενέργεια από το ρύζι είναι η υπνηλία. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ρυζιού στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία μετά το φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, οι οποίες κουράζουν τον οργανισμό σας κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές.

Πηγή: enikos.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Περιποίηση στα… άκρα

xristiana

2η ATTICA GREEN EXPO: Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Γιορτάζεται Με Την Έκθεση – Θεσμό

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 23/1

xristiana