ΚεντρικήΥγεία

Οι 10 καλύτερες συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

30/5/2024

Παρά τις αρνητικές συνέπειες, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να φαίνεται αδύνατη για πολλούς καπνιστές λόγω της ισχυρής εξάρτησης από τη νικοτίνη και… τη δύναμη της συνήθειας. Δεν είναι όμως αδύνατη.

Από τις τεχνικές αυτοελέγχου και τις υποκατάστατες θεραπείες μέχρι την υποστήριξη και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι παρακάτω μέθοδοι έχουν αποδειχθεί επιτυχείς για πολλούς ανθρώπους.

Πρόκειται για στρατηγικές που μπορούν να ανοίξουν στους καπνιστές τον δρόμο για μια πιο υγιή ζωή.

1. Θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία υποκατάστασης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Νικοτίνη σε ρινικό σπρέι ή συσκευή εισπνοής
  • Επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες και παστίλιες που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς νικοτίνη για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη

Προσοχή: Tα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατο των παραδοσιακών τσιγάρων, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά τους. Το αντίθετο: Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως είναι εξίσου επικίνδυνα.

2. Αποφύγετε τους παράγοντες ενεργοποίησης

Οι παρορμήσεις για κάπνισμα είναι πιο έντονες σε μέρη ή με συνήθειες που ο καπνιστής τα έχει συνδέσει με το τσιγάρο. Για παράδειγμα, σε ένα μπαρ με αλκοόλ, μαζί με τον καφέ ή σε στιγμές έντασης. Εντοπίστε τα ερεθίσματα και προσπαθήστε να τα αποφύγετε. Αναζητήστε επίσης αντικείμενα που μπορούν να απασχολήσουν τα χέρια σας, ώστε να αποφύγετε την κινησιακή συνήθεια του τσιγάρου.

3. Παίξτε… καθυστερήσεις

Εάν αισθάνεστε ότι πρόκειται να ενδώσετε στην επιθυμία σας για κάπνισμα, πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει πρώτα να περιμένετε 10 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια, κάντε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτές οι απλές κινήσεις μπορούν να αποδειχτούν αρκετές για να ξεχάσετε τη λαχτάρα για το τσιγάρο.

4. Απασχολήστε το στόμα σας

Οι τσίχλες ή οι καραμέλες θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια να κόψετε το τσιγάρο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ορισμένα υγιεινά σνακ, όπως καρότα ή ξηρούς καρπούς. Έτσι θα περιορίσετε την επιθυμία σας για ένα τσιγάρο στο στόμα.

5. Μην μπείτε στον πειρασμό… «μόνο ένα»

Όταν σκεφτείτε «μόνο ένα θα καπνίσω», μην ενδώσετε. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας δεν θα είναι «μόνο ένα». Δεν θα σταματήσετε σε αυτό. Τις περισσότερες φορές το «μόνο ένα» οδηγεί στο «ακόμα ένα».

6. Ασκηθείτε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από την επιθυμία για τσιγάρο. Ακόμη και σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας -όπως το να ανεβείτε από τις σκάλες- μπορεί να εξαφανίσει την επιθυμία για κάπνισμα. Βγείτε έξω για βόλτα ή τρέξιμο. Εάν βρίσκεστε στο σπίτι, δοκιμάστε μια σειρά από ασκήσεις όπως καθίσματα, push ups ή κοιλιακούς. Εάν δεν σας αρέσει η σωματική δραστηριότητα, δοκιμάστε κάποιο χόμπι ή κάντε δουλειές στο σπίτι για να διώξετε από το μυαλό σας το τσιγάρο.

7. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης

Το κάπνισμα μπορεί να ήταν ο τρόπος σας για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Επιπλέον, η καταπολέμηση της λαχτάρας για τσιγάρο μπορεί από μόνη της να είναι αγχωτική. Διαχειριστείτε το άγχος δοκιμάζοντας τρόπους χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή, μυϊκή χαλάρωση, γιόγκα, μασάζ ή χαλαρωτική μουσική.

8. Ζητήστε «ενισχύσεις»

Η υποστήριξη από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή έναν φίλο/φίλη είναι σημαντική στην προσπάθειά σας να αντισταθείτε στην επιθυμία του τσιγάρου. Μπορούν να σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε, ειδικά όταν μπείτε στον πειρασμό να το ανάψετε. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ή να μιλήσετε με έναν σύμβουλο. Η συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος συμβουλευτικής που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και με μερικές συνεδρίες.

9. Μην απογοητεύεστε

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν αρκετές φορές πριν σταματήσουν οριστικά το τσιγάρο. Εάν τελικά υποκύψετε στον πειρασμό, μην αποθαρρύνεστε. Αντίθετα, σκεφτείτε τι οδήγησε στην υποτροπή σας, όπως τα συναισθήματά σας ή το περιβάλλον στο οποίο βρεθήκατε. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να ενισχύσετε τη δέσμευσή σας να σταματήσετε το κάπνισμα. Αναζητήστε επίσης ιστορίες ενθάρρυνσης από ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη τους και τα κατάφεραν. Μάθετε από το πώς οι άλλοι διαχειρίστηκαν την επιθυμία τους για κάπνισμα.

10. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη

Γράψτε ή πείτε δυνατά γιατί θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα. Τα οφέλη είναι πολλά και από μόνα τους είναι ικανά να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τη διακοπή του καπνίσματος. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιθυμείτε να κόψετε το τσιγάρο:

  • Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα;
  • Για την υγεία σας;
  • Για να προστατεύσετε τους δικού σας ανθρώπους από το παθητικό κάπνισμα;
  • Για να μην αποτελείτε αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά σας;;
  • Για εξοικονόμηση χρημάτων;
  • Για κάποια από αυτά ή για όλα αυτά μαζί;

Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, αξίζει η προσπάθεια. Μετά από μόλις 20 λεπτά χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό. Σε 24 ώρες, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας ρυθμίζονται. Σε μόλις 2 με 3 εβδομάδες, θα αρχίσετε να μειώνετε τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Μακροπρόθεσμα, θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων.

Και κάθε φορά που αντιστέκεστε σε μια λαχτάρα για τσιγάρο, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια υγιεινή ζωή χωρίς αυτό.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αντιδιαβητικό φάρμακο βοήθησε υπέρβαρους να χάσουν το 25% του βάρους τους

xristiana

Πώς να εφαρμόσετε το κραγιόν σας όπως οι Γαλλίδες

xristiana

Δεν ξεκινάει σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία χωρίς συνταγή – Εκκρεμεί η ψήφιση του σχετικού άρθρου

xristiana