ΚεντρικήΥγεία

Οι κοινές διατροφικές διαταραχές στους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1

10/5/2024

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, καθιστώντας το άτομο εξαρτημένο από ενέσιμη ινσουλίνη. Περίπου το 5% των περιπτώσεων διαβήτη είναι τύπου 1.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής την Pia Niemelä, εξέτασαν δεδομένα από 45 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 11.600 άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Διαπίστωσαν ότι πάνω από 2.500 ασθενείς -σχεδόν 1 στους 4- είχαν επίσης συμπτώματα διατροφικής διαταραχής.

Τα ευρήματα δεν εξέπληξαν τους ειδικούς, καθώς η αύξηση του σωματικού βάρους αποτελεί πρόβλημα για πολλούς πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1.

Οι πάσχοντες εκδηλώνουν συμπτώματα όπως αδηφαγία ή μείωση της πρόσληψης τροφής, ενώ ορισμένοι εμφανίζουν επίσης μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται «παράλειψη ινσουλίνης».

Αυτή η πρακτική, η παράλειψη δόσεων ινσουλίνης, θεωρείται ότι αποθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

«Η σκόπιμη παράλειψη ή ο περιορισμός των δόσεων ινσουλίνης οδηγεί σε απώλεια βάρους, αλλά διατηρεί και την υψηλή γλυκόζη στο αίμα, διαταράσσοντας την ισορροπία του διαβήτη», δήλωσε η Niemelä.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 ήταν πιο επιρρεπείς σε διατροφικές διαταραχές από ό,τι οι άνδρες, αλλά η ηλικία δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.

«Τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών θεωρούνται συχνά ότι επηρεάζουν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η μετα-ανάλυσή μας δείχνει όμως ότι και οι ενήλικες υποφέρουν από συμπτώματα διατροφικών διαταραχών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές», δήλωσε η Niemelä.

Η ανάπτυξη της διατροφικής διαταραχής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και επιδείνωσης της ασθένειας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τα σημάδια διατροφικών διαταραχών στους ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Eating Disorders.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Αντιμετωπίστε τα με κολύμβηση

xristiana

Πιθανές επιπλοκές στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

xristiana

Φώκια κάνει… ηλιοθεραπεία σε παραλία της Χαλκιδικής (φώτο)

xristiana