ΚεντρικήΥγεία

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

21/5/2024

Έρευνες έχουν αναδείξει την επίδρασή του στο στρες, το άγχος, την κατάθλιψη και τη συμπεριφορά.

Ερευνητέςο στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού και το Πανεπιστήμιο της Βόννης, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζουν και την αντίληψη που έχουμε για τη δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εντερικό οικοσύστημα επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονογαστρικού νεύρου», εξηγεί η Χίλκε Πλάσμαν, επικεφαλής της ομάδας Control-Interoception-Attention στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού.

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί βιοχημικά σήματα που προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» προσθέτει.

Για να διαπιστώσουν αν η σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ερευνήτρια και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν συμπεριφορικά τεστ. Ένα από αυτά ήταν το «παιχνίδι του τελεσίγραφου», ένα διεθνώς διαδεδομένο παιχνίδι διαπραγμάτευσης, το οποίο διερευνά τα κίνητρα της οικονομικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Στο παιχνίδι αυτό, ένας παίκτης παίρνει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να μοιραστεί (δίκαια ή άδικα) με έναν δεύτερο παίκτη, ο οποίος μπορεί να αρνηθεί την προσφορά, αν τη θεωρήσει άδικη. Σε αυτή την περίπτωση, κανένας από τους δύο παίκτες δεν λαμβάνει χρήματα.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 101 εθελοντές, από τους οποίους οι 51 έλαβαν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν προβιοτικά (ωφέλιμα βακτήρια) και πρεβιοτικά (θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον αποικισμό βακτηρίων στο έντερο), ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όλοι συμμετείχαν στο παιχνίδι του τελεσίγραφου στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα ήταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό διατεθειμένη να απορρίψει μια άνιση προσφορά. Αντίθετα, η ομάδα εικονικού φαρμάκου συμπεριφέρθηκε παρόμοια κατά την πρώτη και τη δεύτερη συνεδρία. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στους οποίους είχε διαπιστωθεί ανισορροπία στο μικροβίωμα παρουσίασαν τις πιο σημαντικές αλλαγή στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια απότομη πτώση των επιπέδων τυροσίνης, μιας πρόδρομης ουσίας ντοπαμίνης, μετά την παρέμβαση των επτά εβδομάδων. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά μέσω των πρόδρομων ουσιών της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου.

«Αυτά τα νέα ευρήματα διευκρινίζουν ποια βιολογικά μονοπάτια πρέπει να εξετάσουμε. Η προοπτική της διαμόρφωσης του εντερικού μικροβιόκοσμου μέσω της διατροφής προκειμένου να επηρεάσουμε θετικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι συναρπαστική. Πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την οδό πολύ προσεκτικά», καταλήγει η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS Nexus.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού αντιθρομβωτικού φαρμάκου

xristiana

Γιατί οι γλάροι έχουν κατακλύσει τις πόλεις

xristiana

Τα 9 μοναδικά οφέλη που έχουν τα καρύδια και κάνουν καλό στην υγεία

xristiana