News ΑΜΕΑΚεντρική

Μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτιώνει τη λειτουργία του χεριού σε άτομα με τετραπληγία

22/5/2024

Τι έδειξε κλινική δοκιμή.

Μια μη επεμβατική συσκευή για τη διέγερση του νωτιαίου μυελού βελτίωσε τη λειτουργία των χεριών 43 ατόμων με τετραπληγία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Medicine».

Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ρυθμίζει τις νευρολογικές λειτουργίες. Όταν αυτές συμβαίνουν στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συνήθως επηρεάζουν τη λειτουργία των χεριών και των βραχιόνων. Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού έχει αποδειχθεί ότι αποκαθιστά τις διαταραγμένες νευρολογικές λειτουργίες, όταν εφαρμόζεται στα τμήματα της σπονδυλικής στήλης που περιέχουν τους νευρώνες, οι οποίοι εμπλέκονται στον έλεγχο αυτών των λειτουργιών. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις, σημειώνουν οι ερευνητές, βασίζονται σε επεμβατικές χειρουργικές διαδικασίες για την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του νωτιαίου μυελού.

Στη συγκεκριμένη δημοσίευση ο νευροεπιστήμονας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λοζάνης, Γκρεγκουάρ Κουρτίν, και η ερευνητική ομάδα του περιγράφουν τη μη επεμβατική συσκευή που δημιούργησαν, η οποία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στον νωτιαίο μυελό μέσω επιφανειακών ηλεκτροδίων και μπορεί στη συνέχεια να ρυθμίσει τους νευρώνες στα στοχευμένα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια διεξήγαν μια κλινική δοκιμή σε 65 ασθενείς που είχαν τετραπληγία 12 μήνες ή περισσότερο, έπειτα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τυποποιημένο πρόγραμμα αποκατάστασης εντός κλινικής για διάστημα δύο μηνών, ακολουθούμενο από τη θεραπεία με τη μη επεμβατική συσκευή για επιπλέον δύο μήνες. Οι 43 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιώσεις στους τομείς της δύναμης και της λειτουργίας. Η δευτερογενής ανάλυση εντόπισε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, αυξήσεις στη δύναμη των άκρων των δακτύλων, στην κίνηση των χεριών, στη δύναμη και στην αισθητηριακή ικανότητα, καθώς και αυτοαναφερόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια νέα θεραπεία για τη βελτίωση της νευρολογικής αποκατάστασης της λειτουργίας του χεριού και του βραχίονα σε άτομα που ζουν με χρόνιο τραυματισμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η ιστορία του νεοελληνικού νομίσματος

xristiana

ΦΣΘ: 18η Εθελοντική Αιμοδοσία Του Συλλόγου

xristiana

Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος

xristiana