ΚεντρικήΥγεία

Μέντα: Τα 7 οφέλη αυτού του πανίσχυρου βότανου

30/5/2024

Από την ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας και τη μείωση της ναυτίας μέχρι την αναζωογόνηση του αναπνευστικού συστήματος και τη βελτίωση της συγκέντρωσης, η μέντα έχει αποδειχθεί πολλαπλώς πολύτιμη.

Τα οφέλη της μέντας οφείλονται ως επί το πλείστον στην περιεκτικότητά της σε συστατικά όπως τα φλαβονοειδή, η μενθόλη και τα τερπένια. Τα παρακάτω 7 σημαντικότερα οφέλη της μέντας θα σας πείσουν ότι αξίζει να την ενσωματώσετε στη διατροφική καθημερινότητά σας, για καλύτερη υγεία και ευεξία.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή της μέντας, σε συνδυασμό με πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών κυττάρων και την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, ενισχύοντας περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα έχει συνδέσει τη μέντα ακόμη και με αντικαρκινική δράση.

2. Υποστηρίζει τη στοματική υγεία

Δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται σε πλήθος προϊόντων για τη στοματική υγεία, από οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μέχρι τσίχλες, ακόμη και οδοντογλυφίδες. Όχι μόνο φρεσκάρει την αναπνοή, αλλά το έλαιο μέντας διαθέτει επίσης αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες για την πρόληψη και θεραπεία στοματικών προβλημάτων.

3. Συμβάλλει στην υγεία των ματιών

Ως καλή πηγή βιταμίνης Α, η μέντα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οφθαλμική υγεία. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά συστήματα που συμμετέχουν στη λειτουργία των ματιών και επιπλέον βοηθάει στον περιορισμό ορισμένων οφθαλμικών ασθενειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Ωφελεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει τον ύπνο

Η μέντα φαίνεται πως έχει θετική επίδραση και στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ συμβάλλει και στην επίτευξη καλύτερου ύπνου, πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιοενεργές ενώσεις. Έρευνα του 2018 συσχέτισε την κατανάλωση μέντας με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και μείωση της πνευματικής κόπωσης, ενώ έρευνα του 2021 σε φοιτητές διαπίστωσε ότι η πρόσληψη μέντας βελτιώνει τη μνήμη και την ποιότητα του ύπνου, περιορίζοντας ταυτόχρονα το άγχος.

5. Προωθεί την υγεία του εντέρου

Η μέντα έχει επίσης συνδεθεί με την υγεία του εντέρου ως χαλαρωτικό των λείων μυών για ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό μεταφράζεται σε ανακούφιση από ένα πλήθος δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια, ενώ έρευνα δείχνει πως είναι ένα ιδιαίτερα ευεργετικό βότανο και για τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

6. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού

Λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

7. Υποστηρίζει την υγεία του αναπνευστικού και των ιγμορείων

Η μέντα ενισχύει την υγεία του αναπνευστικού και των ιγμορείων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητές της, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ερεθισμών και των μολύνσεων του αναπνευστικού ή των ρινικών κοιλοτήτων. Διασπά τη βλέννα και τα φλέγματα, λειτουργώντας ως αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό. Επιπλέον, η μέντα είναι γνωστό ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς υποχωρεί γρήγορα ο έρπης στα χείλη

xristiana

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις οστεοπόρωσης

xristiana

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;

xristiana